Openbaring: verschil tussen versies

8 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 23:
1. Ten eerste, ''verschijningen van de Heer'' (in ruime zin: mondelinge toespraak, gezichten, engelen, dromen). Onder deze verschijningen neemt een bijzondere plaats in die van de Engel van de HEER, ook wel genoemd de ''Engel van het Verbond''; want deze is niet een geschapen hemelbode, maar de tweede persoon in de goddelijke Drie-eenheid, in Wiens vleeswording onder de nieuwe dag de openbaring van God haar volheid bereikt, Hebr. 1:1.
 
Na zijn opstanding heeft de Heer Jezus zich meermalen geopenbaard aan zijn leerlingen, d.w.z. Hij verscheen aan hen, bijvoorbeeld bij de zee van Tiberias.<blockquote>''Joh 21:1 Hierna <u>openbaarde</u> Jezus Zich opnieuw aan de discipelen bij de zee van Tiberias; en Hij <u>openbaarde</u> Zich zo: (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Zie Verschijningen van Gods Zoon van voor het hoofdartikel'' </blockquote>2. Een tweede middel van bijzondere openbaring is de ''profetie''. God deelde Zijn gedachten mee aan de profeten door een bijzondere inwerking van de Heilige Geest, en deze ontvingen tot taak, de waarheid Gods uit te roepen tegenover de leugen van Satan en mensen. De profetie heeft betrekking op het verleden (geschiedenis), op het heden (prediking), en op de toekomst (voorzegging). In de vleeswording van Gods Zoon komt deze profetie tot volkomenheid, want Hij is onze hoogste Profeet en Leraar, die de Heilige Geest ontving zonder mate, en ons daarom de raad en de wil van God tot onze verlossing volkomen geopenbaard heeft.
 
<blockquote>''Zie [[Verschijningen van Gods Zoon]] van voor het hoofdartikel'' </blockquote>
 
2. Een tweede middel van bijzondere openbaring is de ''profetie''. God deelde Zijn gedachten mee aan de profeten door een bijzondere inwerking van de Heilige Geest, en deze ontvingen tot taak, de waarheid Gods uit te roepen tegenover de leugen van Satan en mensen. De profetie heeft betrekking op het verleden (geschiedenis), op het heden (prediking), en op de toekomst (voorzegging). In de vleeswording van Gods Zoon komt deze profetie tot volkomenheid, want Hij is onze hoogste Profeet en Leraar, die de Heilige Geest ontving zonder mate, en ons daarom de raad en de wil van God tot onze verlossing volkomen geopenbaard heeft.
 
3. Een derde middel van bijzondere openbaring is het ''wonder.'' God openbaart Zich niet alleen in woorden, maar ook in daden. Vooral door buitengewone machtsdaden bevestigt Hij de waarheid van het gesproken woord. Door wonderen voltrekt Hij Zijn oordeel over de goddelozen. Door wonderen zondert Hij af en bewaart Hij het volk Israël als drager van Zijn openbaring, totdat in Christus de volle openbaring komt. In Christus is het grote, volstrekte wonder verschenen. Hij is van Boven neergedaald en toch de waarachtige en volkomen mens. In, met en door Hem is de openbaring Gods voltooid.