Rots: verschil tussen versies

615 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
→‎Christus: Info toegevoegd
(→‎Christus: Info toegevoegd)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 71:
 
=== Christus ===
Christus is een rots der ergernis (Rom. 9:33 en 1 Petr. 2: 8) voor de Joden, die aan zijn knechtsgestalte aanstoot namen. En toch was Hij reeds in de woestijn de geestelijke steenrots (1 Kor. 10: 4), waaruit zij dronken. Hij was de Engel van het verbond die hen begeleidde, door wie zij wonderbaar gedrenkt, gespijzigd, geleid en beschermd werden, die zij echter door hun ongeloof verzochten (vs. 10).
 
Christus als de rots (Gr. ‘Petra’, een deeltje daarvan is ‘Petros’) wordt meestal ook gezien als de rots waarop een (wijze) man zijn huis bouwt, Mat7:24 en Luk6:47. In de context zien we echter dat dit hier niet Christus betreft, maar om het dóen van Zijn wil, een gelijkenis waarmee onze Heer ons sterk aanmoedigt want ‘geloof zonder werken is dood’! En zouden we misschien wel ‘Here, Here’ roepen (vers daarvóór) maar Hem niet echt kennen hierin. Zoals in Jacobus (in 1:23,24) de gelijkenis laat opgaan van een ‘vergeetachtig’ iemand die zijn eigen weg gaat en niet (meer) Zijn wil dóet.
 
=== Petrus ===
Tot [[Petrus]] zei de Heer Jezus: 'jij bent Petrus en op deze rots zal ik mijn gemeente bouwen' (Matth. 16:18). <blockquote>''Mt 16:15 Hij zei tot hen: U echter, Wie zegt u dat Ik ben? Mt 16:16 Simon Petrus nu antwoordde en zei: U bent de Christus, de Zoon van de levende God. Mt 16:17 Jezus nu antwoordde en zei tot hem: Gelukkig ben jij, Simon, Bar-jona, want vlees en bloed heeft je dat niet geopenbaard, maar mijn Vader die in de hemelen is. Mt 16:18 En ook Ik zeg je dat jij <u>Petrus</u> bent, en op deze <u>rots</u> zal Ik mijn gemeente bouwen, en de poorten van de hades zullen haar niet overweldigen. Mt 16:19 Ik zal je de sleutels van het koninkrijk der hemelen geven, en alles wat jij zult binden op de aarde, zal gebonden zijn in de hemelen, en alles wat jij zult ontbinden op de aarde, zal ontbonden zijn in de hemelen. Mt 16:20 Toen verbood Hij zijn discipelen, dat zij iemand zouden zeggen dat Hij de Christus was. (Telos)''</blockquote>De Heer doelt met de woorden "deze rots" waarschijnlijk op Zichzelf, maar Petrus betrekt hij daarbij. Zie het commentaar op [[Evangelie naar Mattheüs/Commentaar/Hoofdstuk 16#Matth. 16:18|Matth. 16:18]].