Taal: verschil tussen versies

1.747 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Taal''' is belangrijk voor de mens om zich te uiten en om kennis en cultuur over te dragen aan het volgende geslacht. == Betekenis == Taal is een systeem van te...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
Wereldwijd worden er 6700 talen gesproken. Bijna 80 procent van de mensheid spreekt gezamenlijk 83 talen. Bijna de helft van alle talen wordt door slechts 0,2 procent van de mens gesproken en dreigt te verdwijnen<ref>[http://www.nu.nl/wetenschap/2188728/veel-talen-dreigen-sterven.html Vele talen dreigen uit de sterven] , Nu.nl, nieuwsbericht van 19 febr. 2010</ref>. Papoea-Nieuw-Guinea is het land met de grootste varieteit aan talen: achthonderd gesproken talen<ref name=":0">Roos Vonk, [http://www.intermediair.nl/artikel/roos-vonk/370396/zo-manipuleer-je-met-taal.html Zo manipuleer je met taal], artikel op Intermediair.nl, 5 sept. 2012</ref>.
 
'''Indo-Europese taalgroeptaalfamilie.''' Het Nederlands behoort tot de familie van Indo-Europese talen, die hun oorsprong waarschijnlijk hebben in het Turkse Anatolië of in de Pontische Steppe, een uitgestrekt gebied ten noorden van de Zwarte Zee. Deze talen worden gesproken van IJsland tot Sri Lanka. De Info-Europese taalfamilie heeft subgroepen, zoals de Germaanse talen, de Romaanse talen, de Keltische talen en de Slavische talen. Het Nederlands is een aftakking van het West-Germaans en dit van het Germaans.
 
== Oertaal ==
Oorspronkelijk waren alle mensen één volk en spraken zij één taal, de oertaal. <blockquote>''Ge 11:1  En de hele aarde was van enerlei spraak en enerlei woorden. (...) Ge 11:6  En de HEERE zei: Ziet, zij [zijn] enerlei volk, en [hebben] allen enerlei spraak; ... (CP''<ref>Hertaling door Christipedia, van de Statenvertaling.</ref>'')?''</blockquote>Wetenschappelijk onderzoek van de talen wijst op een gemeenschappelijke oorsprong. Er wordt ook gepoogd de oertaal de reconstrueren uit de bestaande talen. Er zijn 27 woorden gereconstrueerd. Enkele van deze hypothetische woorden van de oertaal zijn: koenda (= vrouw), mano (= man), poeti (= meisje), mana (= blijf), mena (= kennis). <ref name=":1">Abram de Swaan, [https://universiteitvannederland.nl/college/zijn-alle-talen-terug-te-leiden-naar-een-oertaal Zijn alle talen terug te leiden naar een oertaal]? Voordracht of minicollege. De spreker is een taalsocioloog. Waarschuwing: zijn weergave van de zondeval en de Babylonische spraakverwarring is niet geheel juist; zijn vertelling heeft een spottende ondertoon en die doet vermoeden dat hij beide gebeurtenissen helaas als mythisch ziet. </ref>
 
De eenheid van de afstamming van de talen spoort, wetenschappelijk gezien, een beetje met de eenheid van de afstamming van de mens. Eenheid van de mensheid, eenheid van de taal.<ref name=":1" />
 
Door een ingreep van God zelf in de hoogmoedige samenleving is er een spraakverwarring ontstaan (Gen. 11) en daaruit zijn de verscheidene talen voortgesproten.
 
== Leren ==