Evolutietheorie: verschil tussen versies

35 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
Regel 179:
Wetenschappers werden geprikkeld om meer te ontdekken over de levensvormen op aarde. Het Darwinisme heeft geleid tot een '''omwenteling in het wetenschappelijk denken.''' De theorie heeft het grootste deel van de wetenschappelijke wereld veroverd. Dat kwam echter niet zozeer door de bewijzen als wel door de nadruk die Darwin legde op ''natuurlijke'' verklaringen. De aandrijver van de omwenteling was eerder filosofisch denken dan wetenschappelijk bewijs<ref name=":1" />.
 
Het Darwinisme, met zijn nadruk op natuurlijke oorzaken van de ontwikkeling van de levende natuur, leidt niet vanzelf tot '''ongeloof aan God'''. Darwin zelf was geen [http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Atheisme atheist[Atheïsme|atheïst]] (Godloochenaar) maar een agnost (niet-weter). Hij verloor wel zijn christelijk geloof, door zowel de evolutietheorie als het tragische verlies van zijn lievelingsdochter. Darwin verklaarde niettemin aan het eind van het zijn leven dat men in God èn evolutie kan geloven ([http://www.christianitytoday.com/ct/2009/january/24.67.html bron]).
 
Hoewel het Darwinisme niet vanzelf tot ongeloof voert, werkt de theorie het ongeloof wel in de hand; Darwinisme bevordert twijfel en ongeloof. Gelovigen en ongelovigen trekt het af van het Woord van God en van God zelf. ''"Moderne filosofen en wetenschappers zijn veel terughoudender over de uiteindelijke oorzaak van alles. Sinds de evolutietheorie van Darwin twijfelen zelfs velen of zoiets wel bestaat''," zegt een inleiding in de filosofie<ref name=":0">Dave Robinson, Judy Groves, ''Wat is dat nou ... filosofie'' (Rotterdam: Lemniscaat, 2004), p.33</ref>. De evolutietheorie lijkt onverenigbaar met het Bijbelse scheppingsverhaal. Als alle levensvormen op aarde over zeer lange tijd via natuurlijke teeltkeus zijn ontstaan, zonder dat God een rol speelt, dan lijkt het Bijbelse scheppingsbericht niet te kloppen.