Wetenschap: verschil tussen versies

2.986 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 26:
 
De macht en het succes van de wetenschap kan ons makkelijk aftrekken van God, onze Schepper. "Je kunt gemakkelijk verblind raken door deze successen en ten prooi vallen aan ''''sciëntisme'''<nowiki/>', de verering van wetenschap en een naiëf vertrouwen dat zij alle menselijke problemen kan oplossen," merken twee filosofen terecht op<ref>Dave Robinson, Judy Groves, ''Wat is dat nou ... filosofie'' (Rotterdam: Lemniscaat, 2004), p. 148 </ref>.
 
== Wetenschap en God ==
God is de schepper van de hemel met zijn talloze lichamen en van de aarde met haar volheid en verscheidenheid van levensvormen. Wie wetenschap beoefent bestudeert vaak, bewust of ongeweten, de ''werken'' van God. De werken van God zijn groot en niet zelden verbazend ingewikkeld, zoals het [[Afweer|afweersysteem]] van ons lichaam.<blockquote>''Ps 111:2  De werken van de HEERE zijn groot, gimel zij worden onderzocht door allen die er vreugde in vinden''. daleth (HSV)</blockquote>De woorden van dit vers, uitgenomen de Hebreeuwse letternamen Gimel en Daleth, staan boven de hoofdingang van het '[https://en.wikipedia.org/wiki/Cavendish_Laboratory Cavendish Laboratory]', de afdeling natuurkunde van de beroemde Universiteit van Cambridge<ref>Zie https://www.faraday.cam.ac.uk/churches/church-resources/posts/172/</ref>.
 
De moderne wetenschap kon in de 16e en 17e eeuw opkomen, omdat de beoefenaren orde en wetmatigheid in de natuur verwachten. En zij verwachten die omdat zij geloofden in de Schepper, die orde en regel in de natuur had ingesteld. Zij geloofden in een goddelijke Schepper en Wetgever en in de mens als geschapen naar Zijn beeld en gelijkenis en daarmee begiftigd had met verstand om de geschapen wereld te kennen.
 
Om Gods werken te leren kennen, mogen wij vragen om verstand en inzicht. De Universiteit van Utrecht, opgericht in 1636, heeft als zinspreuk 'Zon der gerechtigheid verlicht ons'<ref>Zie https://www.uu.nl/organisatie/academiegebouw/over-het-academiegebouw/historie-0</ref>. Dit is een bede aan God/Christus<ref>De Heer Jezus wordt in de Bijbel aangeduid als 'de zon der gerechtigheid'. Deze zon zal eens in de wereld opgaan bij de wederkomst van de Heer. </ref> om inzicht. Het motto van de beroemde Universiteit van Oxford is sinds de 17e eeuw 'De Heer is mijn licht'<ref>Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Dominus_illuminatio_mea</ref>.
 
== Onvolkomen ==
Regel 56 ⟶ 63:
De wetenschap heeft haar grenzen. Een wetenschappelijke ontkenning van de opstanding overschrijdt de grenzen van de wetenschap. De natuurwetenschap kan niets zeggen over een leven na de dood of over de opstanding. Anderzijds prikkelen bijna-dood-ervaringen tot wetenschappelijk onderzoek en zien sommige wetenschappers hierin een aanwijzing voor een bewust leven na de dood. 
 
== Atheïsme in deGodloze wetenschap ==
'''Wetenschap tegenover Godsgeloof.''' Oorspronkelijk was er geen tegenstelling tussen wetenschap en Godsgeloof. Isaac Newton, de grondlegger van de klassieke mechanica, ontdekte de wetten van de beweging en de zwaartekracht. Hij waarschuwde het heelal niet te zien als een zelfstandige machine en zei: "Zwaartekracht verklaart de bewegingen van de planeten, maar het kan niet uitleggen wie de planeten in beweging heeft gezet. God regeert alle dingen en weet wat wordt of kan worden gedaan."<ref>Aangehaald in: Tiner, J.H., ''Isaac Newton: Inventor, Scientist and Teacher''. Mott Media, Milford, Michigan, U.S. (1975). Overgenomen en in het Nederlands vertaald in: https://nl.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton. Dit artikel geraadpleegd op 20 juli 2021.</ref>
 
Tussen geloof in God en wetenschap is echter in de loop der eeuwen bij vele beoefenaren van de wetenschap een kloof ontstaan, zozeer dat sommige een tegenstelling zien: geloof in God kan niet samengaan met het wetenschappelijk bedrijf, ze staan althans op gespannen voet.
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;"|'''Dank aan God in proefschrift'''
Regel 70 ⟶ 80:
Bron: ''Trouw.nl'', 13 maart 2014<ref>[http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/3611905/2014/03/13/Wageningen-zwicht-promovendi-mogen-God-toch-danken.dhtml Wageningen zwicht: promovendi mogen God toch danken], nieuwsbericht op Trouw.nl, 13 maart 2014.</ref>
|}
'''Tweeërlei atheïsme.''' In het wetenschappelijk bedrijf is '''tweeërlei atheisme '''werkzaam. Ten eerste, in de beschrijving en verklaring van verschijnselen wordt een verwijzing naar God uitgesloten ('methodologisch atheismeatheïsme'). Ten tweede, van alle hoogleraren in Nederland noemt 44% zich atheïst (anno 2011). "Helaas zie ik in mijn werk de gevolgen daarvan direct terug, in de invloed die atheïstische hoogleraren hebben op studenten. Het lijkt erop dat het christelijk geloof geen plaats meer heeft op de universiteit en hogeschool." (Bert den Hertog, directeur van de studentenvereniging IFES-Nederland, 2011)<ref>Citaat afkomstig uit een nieuwsbrief van IFES-Nederland, 15 juli 2011. </ref>
 
[[Petrus]] en [[Johannes (apostel)|Johannes]], discipelen van Jezus, waren 'ongeletterde en eenvoudige mensen'.<blockquote>''Hnd 4:13  Toen zij nu de vrijmoedigheid van Petrus en Johannes zagen en merkten dat zij ongeletterde en eenvoudige mensen waren, verwonderden zij zich; en zij herkenden hen dat zij met Jezus waren geweest.'' (Telos)</blockquote>Zij geloofden in [[Jezus]]. Over hen heeft de Zoon van God zich verheugd.<blockquote>''Lu 10:21  Op dat ogenblik verheugde Jezus Zich in de Heilige Geest en zei: Ik prijs U, Vader, Heer van de hemel en van de aarde, dat U deze dingen voor wijzen en verstandigen hebt verborgen, en ze aan kleine kinderen hebt geopenbaard. Ja Vader, want zo is het een welbehagen geweest voor U.'' (Telos)</blockquote>Wat in de ogen van de wereld - ook van de academische - dwaas is, heeft God uitverkoren om de wijzen te beschámen.
Regel 78 ⟶ 88:
Het is beschamend dat zoveel wetenschappers, ondanks hun geleerdheid en onderzoekscapaciteit, geen oog hebben voor het feit dat de wereld een schepping van God is, en niet opmerken de goddelijke intelligentie die de wetten en structuren van de natuur ons tonen.
 
'''God uitgesloten.''' In de ''beschrijving'' en ''verklaring'' van verschijnselen wordt '''God buitengesloten'''. De schepping wordt beschreven en verklaard zonder de Schepper. Het is alsof een schilderij van Rembrandt beschreven en verklaard wordt in termen van kleuren, lijnen, penselen, canvas e.d., zonder te verwijzen naar, laat staan waardering te hebben voor, de schilder (Rembrandt). En het is alsof een pianoconcert beschreven en geanalyseerd wordt in termen van de piano (het instrument met zijn klanken, aanslag, toetsen, pedalen, snaren, enz.), zonder te rekenen met de pianist. 
 
'''Moedwillige uitsluiting.''' De uitsluiting van God uit het wetenschappelijk beschrijven en verklaren is '''moedwillig'''. De apostel Petrus merkt op dat in de laatste dagen spottende mensen zullen zijn die er niet van willen weten dat hemel en aarde door Gods woord geschapen zijn en dat de aarde door de zondvloed overstroomd is. In de huidige wetenschap is geen plaats meer voor de denkbeelden van een schepping (door God) en een wereldwijde zondvloed (Gods straf).  <blockquote>''2Pe 3:5 Want moedwillig is hun dit onbekend, dat door het woord van God de hemelen van oudsher waren en een aarde bestaande uit water en door water,'' ''2Pe 3:6 waardoor de toenmalige wereld, door water overstroomd, vergaan is. 2Pe 3:7 Maar de tegenwoordige hemelen en de aarde zijn door hetzelfde woord opgespaard voor het vuur en worden bewaard tot de dag van het oordeel en van de ondergang van de goddeloze mensen.'' (TELOS)</blockquote>Het '''gevolg Gevolg.''' Het gevolg van het methodologisch atheïsme is een (wetenschappelijk) wereldbeeld waarin God ontbreekt. Dit bevordert in de maatschappij een denken en doen waarin met God niet gerekend wordt, waarin Hij niet gevreesd en geëerd wordt. De goddeloosheid in het wetenschappelijk denken en spreken, in het hogere denken van de maatschappij, leidt tot goddeloosheid in denken en handelen in de samenleving. 
 
== Organisaties ==