Voorhangsel: verschil tussen versies

1.901 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 29:
 
==== Scheuring na Jezus' dood ====
In alle drie synoptische evangeliën wordt ons meegedeeld dat onmiddellijk na het sterven van Jezus het voorhangsel in tweeën scheurde, van boven naar beneden.  [[Bestand:Voorhangsel scheurt (prentbijbel Mortier).jpg|thumb|500x500px|Het voorhangsel scheurde, toen de Heer Jezus stierf. ]]<blockquote>''Mt 27:51 En zie, het voorhangsel van het tempelhuis scheurde van boven naar beneden in tweeën; en de aarde beefde en de rotsen scheurden.<br>Mr 15:38 En het voorhangsel van het tempelhuis scheurde in tweeën, van boven naar beneden.<br>Lu 23:45 daar de zon ophield te schijnen. Het voorhangsel van het tempelhuis nu scheurde doormidden.''<br>(TELOS)</blockquote>Hoewel er niet staat dat het voorhangsel van ''het Allerheiligste'' scheurde, is dat wel waarschijnlijk. Dit voorhangsel was het belangrijkste. MogelijkDe isbrief aan de scheuringHebreeën opgemerktgaat doorin op de dienstdoendezinnebeeldige priesterbetekenis van de [[Grote Verzoendag|Verzoendag]]. Zoals de Hogepriester op die dag een offer bracht voor het volk, zo heeft ook Jezus een offer gebracht, een uniek offer, zijn eigen lichaam. De hogepriester mocht slechts één keer per jaar, op die Verzoendag, toenhet Heilige der Heiligen betreden, waar hij offerbloed sprengde. Op grond van Zijn eigen bloed is Jezus stierfChristus ingegaan in het Allerheiligste. De gelovigen, die in Hem gelovigen, hebben 'een anker van de ziel' dat achter het reukwerkvoorhangsel van het avondofferAllerheiligste opligt. Jezus in als hogepriester in deze hemelse ruimte ingegaan. <blockquote>''Heb 6:18  opdat wij door deze twee onveranderlijke dingen, waarin het reukaltaaronmogelijk brachtis dat God zou liegen, een sterke vertroosting hebben, wij die de toevlucht hebben genomen om de voorgestelde hoop aan te grijpen. Heb 6:19  Deze hebben wij als een anker van de ziel, dat vóórzeker en vast is en ingaat tot binnen het voorhangsel, staatHeb 6:20  waar Jezus als voorloper voor ons is ingegaan, naar de orde van Melchizedek hogepriester geworden tot in eeuwigheid.'' (Telos) </blockquote>De Hebreeënbrief wijst erop dat Jezus door het voorhangsel heen 'de nieuwe en levende weg' voor ons heeft ingewijd. <blockquote>''Heb 10:19 Daar wij dus, broeders, vrijmoedigheid hebben om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, Heb 10:20 langs de nieuwe en levende weg die Hij ons heeft ingewijd <u>door het voorhangsel heen, dat is zijn vlees</u>, Heb 10:21 en wij een grote priester over het huis van God hebben, Heb 10:22 laten wij naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, de harten door besprenkeling gezuiverd van het kwaad geweten en het lichaam gewassen met rein water. (Telos)'' </blockquote>Ook dit voorhangsel moet het tweede voorhangsel zijn, waardoor de hogepriester op Verzoendag het heiligdom inging.
 
Mogelijk is de scheuring opgemerkt door de dienstdoende priester, die, toen Jezus stierf, het reukwerk van het avondoffer op het reukaltaar bracht, dat vóór het voorhangsel staat.
 
Een andere mening echter is dat het éérste voorhangsel scheurde, "omdat dit alleen voor het volk zichtbaar was"<ref>''Katholicisme encyclopedie'' (1955) s.v. [https://www.ensie.nl/katholicisme-encyclopedie/voorhangsel Voorhangsel]. Het vermoeden vinden we ook terug in ''Oosthoek Nederlandse Encyclopedie'' (1916) s.v. [https://www.ensie.nl/oosthoek1916/voorhangsel Voorhangsel].</ref>.
Regel 37 ⟶ 39:
Het voorhangsel scheurde ''doormidden'' (Luc. 23:45), alsof de toegang werd vrijgegeven. Het voorhangsel werd niet verwijderd, maar gescheurd. Tussen de gescheurde helften kon men ingaan.
 
=== Zinnebeeldige betekenis ===
'''Zinnebeeldige betekenis.''' Dit voorhangsel, dat in de tabernakel en naderhand in de tempel het allerheiligste verborg, wordt in Hebr. 10:20 vergeleken met het lichaam van Jezus. Want zijn vlees was het voorhangsel, door welker scheuring (dood) het Allerheiligste, de onmiddellijke gemeenschap met God geopend werd voor de door Jezus Christus, door middel van de [[offerande]] van zijn lichaam verloste en geheiligde mensen.
 
<blockquote>''Heb 10:19 Daar wij dus, broeders, vrijmoedigheid hebben om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, Heb 10:20 langs de nieuwe en levende weg die Hij ons heeft ingewijd <u>door het voorhangsel heen, dat is zijn vlees</u>, Heb 10:21 en wij een grote priester over het huis van God hebben, Heb 10:22 laten wij naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, de harten door besprenkeling gezuiverd van het kwaad geweten en het lichaam gewassen met rein water. (Telos)''</blockquote>Door het voorhangsel heen, dat het vlees van Jezus' lichaam zinnebeeldig voorstelt, heeft de Middelaar ons een nieuwe en levende weg ingewijd. Door of krachtens Zijn bloed mogen wij op deze nieuwe weg vrijmoedig ingaan en naderen.