Stikstofcrisis: verschil tussen versies

43 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''stikstofcrisis''' is een slepende crisis in Nederland, die in mei 2019 ontstond toen de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Afdeling_bestuursrechtspraak_van_de_Raad_van_State_(Nederland) hoogste algemene bestuursrechter] het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de overheid ongeldig verklaarde. Hierdoor mocht het PAS niet meer gebruikt worden voor het verlenen van stikstofvergunningen in de buurt van [https://nl.wikipedia.org/wiki/Natura_2000 Natura 2000-gebied...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''stikstofcrisis''' is een slepende crisis in Nederland, die in mei 2019 ontstond toen de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Afdeling_bestuursrechtspraak_van_de_Raad_van_State_(Nederland) hoogste algemene bestuursrechter] het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de overheid ongeldig verklaarde. Hierdoor mocht het PAS niet meer gebruikt worden voor het verlenen van stikstofvergunningen in de buurt van [https://nl.wikipedia.org/wiki/Natura_2000 Natura 2000-gebieden]. Door deze rechterlijke uitspraak kwamen onmiddellijk allerlei projecten (vooral in de woningbouw) stil te liggen en moest de regering dringend naar oplossingen zoeken. Hoewel de stikstofproblematiek al sinds vele jaren bestond, kwamen door de uitspraak van de Raad van State naar schatting meteen 18.000 bouwprojecten stil te liggen. Plannen van de regering om de uitstoot van voor de natuur schadelijke stikstofverbindingen tegen 2030 te halveren, bedreigen het bestaan van boerenbedrijven en verwekken dan ook protestacties door de boeren, die zeggen meer tijd nodig te hebben om aan de strenge stikstofeisen te voldoen.
 
'''Stikstofproblematiek.''' De achtergrond van de crisis is de stikstofproblematiek, die al jaren speelde vóór de stikstofcrisis. In Nederland wordt de bodem belast door een zeer hoge toediening van reactieve stikstofverbindingen, met name ammoniak (NH<sub>3</sub>) en stiktstofoxiden (NO<sub>x</sub>). Ammoniak komt vrij uit dierlijke mest. Stikstofoxiden worden uitgestoten door verbrandingsmotoren, zoals in motorvoertuigen en in de industrie. Menselijke activiteiten waarbij stikstofverbindingen in grote hoeveelheden vrijkomen, verslechteren de kwaliteit van bodem, water, lucht en natuur.