Theologie: verschil tussen versies

743 bytes toegevoegd ,  2 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Theologie''' of ''godgeleerdheid'' is de wetenschap over God, het goddelijke en de godsdienst(en), die steunt op geopenbaarde gegevens. De mannelijke beoefenaar van deze wetenschap heet ''theoloog,'' de vrouwelijke ''theologe''.
 
De Protestantse Theologische Universiteit zegt dat theologie is: "de studie van God, van geloof, van rituelen en religieuze geschriften."<ref name=":0">Zie https://www.pthu.nl/theologie/, geraadpleegd op 13 mrt 2024.</ref> Wat geloof betreft, vragen onderzoeker zich af: wat is geloof, wat wordt er geloofd, hoe wordt het beleefd, wat doet het met mensen?
 
'Theologie' komt van het Latijnse 'theologia' en dit van het Griekse 'theologia' (= onderzoek over de Godheid en goddelijke zaken), dat een samenstelling is van de Griekse woorden 'Theostheos' (= God, god) en 'logos' (leer).
 
'''Figuurlijk gebruik.''' Evenals 'religie' wordt ook 'theologie' figuurlijk gebruikt; 'theologie' voor een met min of meer stelligheid verkondigde leer, bijvoorbeeld "de theologie van het marxisme".
 
'''Delen van de vakwetenschap.''' Als vakwetenschap heeft de theologie verschillende onderdelen:
 
* ''Bijbelwetenschap'': het bestuderen van wat er over God is geschreven in de Bijbel;
* de systematische''Systematische theologie'': studie van de leer van de kerk, het ordenen van de leerstellingen in een samenhangend geheel; bijvoorbeeld ter zake van de drievuldigheiddrie-enigheid van God of ter zake van goed en kwaad (theologische ethiek);. Onder de systematische theologie vallen o.a. ''Kerken- en sectenkunde'' en ''Eschatologie'' (lett. 'leer van de laatste dingen': hiernamaals, wederkomst van Christus, Vrederijk enz.)
* de historische theologie;
* de praktische''Praktische theologie'': "het bestuderen van de manieren waarop mensen handelen en geloven in reactie op God"<ref name=":0" />; denk aan godsdienstonderwijs aan jongeren of jonggelovigen (catechese), prediking, liturgie, diaconie, pastoraat (herderlijke - of zielszorg).;
* de systematische theologie: studie van de leer van de kerk, het ordenen van de leerstellingen in een samenhangend geheel; bijvoorbeeld ter zake van de drievuldigheid van God of ter zake van goed en kwaad (theologische ethiek);
* contextuele''Contextuele theologie'', ''contextualiserende'' of ''interculturele theologie'': bestuderen hoe mensen in verschillende contexten (bijvoorbeeld culturele, technologische, politieke) en met verschillende achtergronden denken over God<ref name=":0" />.
* de praktische theologie: "het bestuderen van de manieren waarop mensen handelen en geloven in reactie op God"<ref name=":0" />; denk aan godsdienstonderwijs aan jongeren of jonggelovigen (catechese), prediking, liturgie, diaconie, pastoraat (herderlijke - of zielszorg).
* ''Historische theologie:'' studie van de historische ontwikkeling van de theologie; van de theologische leerstellingen, theorieën en begrippen in hun geschiedkundig verband
* contextuele theologie, contextualiserende of interculturele theologie: bestuderen hoe mensen in verschillende contexten (bijvoorbeeld culturele, technologische, politieke) en met verschillende achtergronden denken over God<ref name=":0" />.
* ''Kerkgeschiedenis'': de geschiedenis van de christelijke kerk.
Men kan de historische vakken ook als hulpwetenschappen beschouwen.
 
'''Onderwijsinstellingen.''' In Nederland zijn er verschillende onderwijsinstellingen waar men theologie kan studeren, zowel op universitair als hbo-niveau.<ref name=":0" /> De faculteit godgeleerdheid van de Vrije Universiteit was in 2011 met zo’n 400 studenten de grootste van Nederland.
Regel 29 ⟶ 31:
Een theologische faculteit kan in de greep van [[vrijzinnigheid]] raken en deze verbreiden en zodoende het geloof van studenten ondermijnen.
 
De meeste 'theologen' (schriftgeleerden, wetgeleerden, overpriesters) van Jezus' dagen geloofden niet dat Johannes de Doper door God gezonden was, terwijl het gewone volk hem wel voor een profeet hield en dus ten aanzien van hem meer inzicht had. <blockquote>{{Bijbelvers|HoofdstukNaam=Markus 11|VersNummer=27}}{{Markus 11:28}}{{Markus 11:29}}{{Markus 11:30}}{{Markus 11:31}}{{Markus 11:32}}{{Markus 11:33}} </blockquote>De grootste dwaling was wel de verwerping van de [[Messias]].
 
== Zie ook ==
 
* [[Schriftgeleerde|Schriftgeleerden]]
* [[Wetgeleerde]]
 
== Bronnen ==