Tien Geboden: verschil tussen versies

455 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Tien Geboden''' (ookwelook wel ''de Tien Woorden'' of ''de Wet'') zijn de eerste tien geboden die het volk [[Israël (volk)|Israël]] ontvangtheeft ontvangen in de [[Sinaï (Bijbel)|Sinaïwoestijn]]. Ze behelzen een kort begrip van Israëls plicht. Ze dienen als het fundament van het [[verbond]] dat God met hen sluit; alsmede als een basis voor de volgendeoverige 603 wetten van de [[Thora]]. De Tien Geboden staan beschreven in [[Exodus]] 20:1-17 evenals in [[Deuteronomium]] 5:6-18.
 
InDe sommigemeeste Christelijkewoorden traditieszijn heeftvérboden hetdie voorlezende vanvoornaamste demisdaden Tienvan Gebodeniedere eensoort vastenoemen, plaatsdingen inwelke deGode Zondagsehatelijk [[Liturgie]].en Voor veelde mensen gelden ze als morele aanwijzingen voor eennadelig goedzijn<ref leven/>. De eerste vier geboden gaan over de realatierelatie tussen God en de mensen, en de laatste zes geboden gaan over de relatie tussen mensen onderling.
 
In sommige Christelijke tradities heeft het voorlezen van de Tien Geboden een vaste plaats in de zondagse [[Liturgie]]. Voor veel mensen gelden ze als morele aanwijzingen voor een goed leven.
 
== Naam ==
De [[Hebreeuws|Hebreeuwse]] benaming voor de Tien Geboden is ''Asereth haDevariem,'' wat letterlijk betekend ''De Tien Woorden.'', omgezetOmgezet in het [[Grieks]] is het ''Deka Logos,'' waarwaarvan de term ''De Decaloog'' vandaan komt. Het feit dat God tien maal spreekt reflecteert de tien [[Schepping|Scheppingswoorden]] envenalsevenals de tien woorden die vooraf gingen aan de tien [[Plagen van Egypte]].
 
== Inhoud ==
Regel 60 ⟶ 62:
 
===Deuteronomium 5:6-18===
Nadat het volk Israël 40 jaar door de woesteinwoestijn heeft gezworven, houdhoudt [[Mozes]] een aantal toespraken voor de nieuwe generatie, die de uittocht uit [[Egypte]] niet heeft meegemaakt. Hij herhaald hierbij ook de Tien Geboden. Deze geboden zijn inhoudelijk hetzelfde maar wijken op sommige punten af. Bijvoorbeeld het verbindingswoord 'en' in Deut. 5:18 en de volgende verzen voorkomend, ontbreekt in Exod. 20: 14-17. Ex. 20:14 verbiedt echtbreken, Deut. 5:18 overspel plegen. In de volgende tabellen worden de verschillen van Deut. 5 met Ex. 20 in vetdruk weergegeven.
 
{| class="wikitable" width="80%"
Regel 86 ⟶ 88:
 
===Exodus 34:10-28===
Nadat Mozes de Tien Geboden en de plannen voor de bouw van de [[Tabernakel]] van God ontvangen heeft komt hij weer in het kamp van de IsraëllietenIsraëlieten. Dezen hebben alleen in de 40 dagen al de eerst twee geboden overtreden door het maken en aanbidden van het Gouden Kalf. Mozes gooit de stenen tafelen kapot op de grond, en pleidtpleit voor God om het volk niet te verlaten en hen nog een kans te geven. Zie Ex. 32-33.
 
Bovenop de berg ontvangt Mozes opnieuw twee stenen platen, maar dit keer met tien andere geboden. Deze geboden focussen meer op het vieren van de Heilige Feesten en op het feit dat alles God toebehoord. Zoals: