Toekomst: verschil tussen versies

5.173 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
Regel 1:
Over de '''toekomst''' spreekt de Bijbel op vele plaatsen. God heeft in Zijn Woord het begin en het einde van de geschiedenis van de mensheid op aarde bekendgemaakt, 'de eerste dingen', en tevens de eeuwige toestand met een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.
 
__TOC__
 
Uit onszelf kunnen wij mensen de toekomst niet '''kennen'''. Het weer bijvoorbeeld is moeilijk te voorspellen: hoe meer dagen vooruit voorspeld wordt, hoe groter de kans op een misser.
Regel 113 ⟶ 115:
 
''Kees Kraayenoord - God be in everything. Duur: 3 min. 15 sec.''
 
== Dwalingen ==
Aangaande de wederkomst van de Heer Jezus zijn er enkele onjuiste denkbeelden die gemakkelijk post kunnen vatten onder gelovigen.
# Het denkbeeld dat de Heer Jezus dan en dan voor ons terugkomt: een bepaald jaar, een bepaalde maand of zelfs bepaalde dag.
# Het denkbeeld dat de Heer Jezus voorlopig niet of nog lang niet terugkomt. 
# Het denkbeeld dat we kunnen stoppen met werken en goeddoen omdat de komst van de Heer zeer nabij is 
Deze denkbeelden houden geen stand in het licht van de Schrift.
 
=== 'Dan en dan zal het gebeuren' ===
Sommige gelovigen wagen zich aan een berekening of voorspelling met betrekking tot de tijd (jaar of maand of zelfs dag). Zo luidde een voorspelling dat op 21 december 2008 de laatste 7 jaren van het huidige menselijke bestel zouden beginnen, de rampzalige periode die in het bijbelboek Openbaring wordt geschilderd. We kunnen niet uitsluiten dat zoiets gebeurd, maar het is onwaarschijnlijk dat het volgens menselijke berekening zal gebeuren.
 
Er zijn dingen die we, met het oog op de toekomst, eerst moeten weten. Ten eerste, dat de profetie van de Schrift een woord van God is en geen eigenmachtige uitlegging toelaat. In dat verband spreekt de apostel Petrus ook over valse profeten. We moeten derhalve vooral naar de Schrift luisteren en dat op een voorzichtige wijze, zonder onze eigen gedachten erin te leggen.<blockquote>''2 Pe 1:20 Weet dit eerst, dat geen profetie van de Schrift een eigen uitlegging heeft. (TEL)S''</blockquote>Ten tweede moeten we 'eerst' weten, dat er ongelovige spotters zullen komen die de wederkomst van Christus zullen ontkennen.<blockquote>''2Pe 3:3-4  Weet dit eerst, dat er in het laatst van de dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen en zeggen: Waar is de belofte van zijn komst? Want sinds de vaderen zijn ontslapen, blijft alles zo als van het begin van de schepping. (TELOS)''</blockquote>Wanneer er telkens vernuftige voorspellingen worden gedaan die niet uitkomen zullen er steeds meer mensen komen die zullen spotten met de belofte van de wederkomst van de Heer.
 
=== 'Niet vandaag of morgen' ===
Een andere dwaling is het denkbeeld dat de Heer Jezus nog niet voor de zijnen zal terugkomen, omdat er nog dit of dat moet gebeuren. Daarom zouden we niet vandaag (of morgen, of deze week of dit jaar ...) hoeven te verwachten.
 
=== 'Laat ik maar stoppen met werken' ===
De apostel Paulus maakt duidelijk dat stoppen met werken niet goed is met het oog op de komst van de Heer Jezus.
 
== Vrees voor de toekomst ==
In door mensen opgestelde fictieve toekomstscenario's (futuristische romans) spelen vergevorderde techniek en/of een collectivistisch dwangsysteem vaak een grote rol<ref>Maarten Dijkstra, [http://www.refdag.nl/boeken/toekomstromans_populair_onder_jongeren_1_659317 Toekomstromans populair onder jongeren], artikel op RefDag.nl, 12 juli 2012.<br> 
</ref>. Voorbeelden zijn Aldous Huxley's Brave New World (1932), voorgekomen uit Huxley's zorg om de toekomst gezien de ontwikkeling van de wetenschap, en George Orwells 1984 (gepubliceerd in 1949), een schrikbeeld aangaande de wereld in 1984, geinspireerd door de totalitaire regimes van Hitler en Stalin. Deze toekomstbeelden, door de schrijvers bedoeld als waarschuwing, zijn gebaseerd op elementen uit het heden (technologische en politieke ontwikkelingen) die worden uitvergroot en doorgetrokken.
 
Of zulke schrikbeelden zullen uitkomen, is uiteindelijk in Gods hand. Het boek 1984 is in 1984 niet uitgekomen. Een dwangsysteem dat de mensheid in de toekomst te wachten staat, is dat rond het beeld van het Beest. Hoe dat dwangsysteem precies wordt uitgewerkt (door implantatie van chips bijvoorbeeld), daarover kan men slechts fantaseren. 
 
De Heer Jezus heeft ons geleerd bang te zijn voor God, niet voor mensen en wat zij kunnen aanrichten.<blockquote>''Mt 10:28 En weest niet bang voor hen die het lichaam doden maar de ziel niet kunnen doden, maar weest veeleer bang voor Hem die zowel ziel als lichaam kan verderven in de hel. (TELOS)''</blockquote>Wij mensen houden te weinig rekening met de macht van God, die zó groot is, dat de aarde voor Hem een voetbank is (Mt. 5:35). 
 
'History is His Story', d.w.z. de geschiedenis is Zijn Verhaal. Hij bestuurt, laat toe of houdt tegen. Hij houdt de toekomst in Zijn hand. 
 
== Meer weten ==
Hugo Bouter, ''De toekomst is dichtbij''. Gouda: Boeken om de Bijbel, 2006. Pagina’s: 57. 
 
Hugo Bouter, ''De dingen die spoedig moeten gebeuren''. Over de Bijbelse toekomstverwachting. Pagina's: 32. ISBN/EAN: 9789070926861. 
 
Henk P. Medema, ''De toekomst van onze Here Jezus Christus''. Vaassen: Uitgeverij Medema, 1996. Pagina's: 144. Over de wederkomst van Christus, de opname van Gemeente, het Koninkrijk van God, de toekomst van Israël, de Antichrist, het duizendjarig Vrederijk. 
 
Lucas Suringar en Gerardus Benthem Reddingius (vanaf blz 253) schreven elk een verhandeling over het wereldgericht door Jezus Christus, in [http://books.google.nl/books?id=5tgrAAAAYAAJ Verhandelingen van het Genootschap tot Verdediging van de Christelijke godsdienst]. Amsterdam, 1807.
 
== Voetnoten ==