Transgender: verschil tussen versies

1.283 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''transgender''' of ''transgenderist'' is een man of vrouw die zich deels of helemaal voelt als iemand van het andere geslacht. Hij of zij voelt zich deels man en deels vrouw voelt, of zich voelt zich als behorend tot het andere geslacht dan zijn of haar eigen lichamelijke (biologische) geslacht.
 
In Nederland zijn (anno 2016) zo'n 50.000 transgenders<ref name=":0">[http://nos.nl/artikel/2123465-wet-aanpassen-om-transgenders-te-beschermen.html 'Wet aanpassen om transgenders te beschermen'], nieuwsbericht op NOS.nl, 6 aug. 2016. Een [http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html nieuwsbericht] van de NOS uit 2012 spreekt van een geschat aantal van 48.000</ref>. Een deel van hen heeft een geslachtsveranderende operatie ondergaan<ref name=":1">[http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref>.
 
== Norm ==
In de Schrift wordt een duidelijke scheidslijn tussen man en vrouw getrokken. In het begin schiep God de mens mannelijk en vrouwelijk,. Hij nietschiep daarnaastgeen ongeslachtelijke of tweegeslachtelijke tussenvorm. De gevolgen van de zondeval openbaren echter openbaren zich in afwijkingen van lichaam en ziel.
 
Het verschil tussen man en vrouw mag niet verward of verdoezeld worden. Daarom zegt de wet van Mozes dat een vrouw geen kleren en attributen van een man mag dragen en omgekeerd. <blockquote>''De 22:5  Een vrouw mag geen kleren en attributen van een man dragen en een man mag geen vrouwenkleren dragen. Want de HEER verafschuwt ieder die zulke dingen doet. (NBV)''</blockquote>Omdat openlijk transgendergedrag indruist tegen het natuurlijke en maatschappelijke gevoel, ontmoeten transgenders in het dagelijks leven vaak onbegrip en afwijzing. De helft van de transgenders had in 2015 zelfs last van geweld<ref name=":0" />.
 
== Problemen ==
Omdat een openlijke uiting van transgender-zijn indruist tegen het natuurlijke en maatschappelijke gevoel, ontmoeten transgenders in het dagelijks leven vaak onbegrip en afwijzing. De helft van de transgenders had in 2015 zelfs last van geweld<ref name=":0" />.
 
De transgenders zijn daarom tamelijk onzichtbaar. Onder hen heerst veel schaamte (anno 2012)<ref name=":1" />. Bijna de helft<ref>Het Sociaal Cultureel Planbureau ondervroeg 450 transgenders, zie [http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref> is niet open over hun transgender-zijn. Ze zijn bang voor de gevolgen als ze uitdrukking geven aan hun gevoel.
 
Transgenders hebben meer dan gemiddeld psychische problemen<ref name=":1" />. Ze leven betrekkelijk vaak onder de armoedegrens. Zij zijn twee keer zo vaak eenzaam in vergelijking met de rest van de bevolking. Zij hebben tien keer zo vaak een zelfmoordpoging gedaan<ref name=":1" />.
 
Een man die zich (deels) vrouw of een vrouw die zich (deels) man voelt heeft hulp nodig om zich wel te bevinden, zonder te vervallen in oneigenlijk gedrag.
 
== Geboorteakte ==
In Nederland kunnen transgenders sinds 2012 een aangepaste geboorteakte krijgen als het vaststaat dat (1) hun wens geen bevlieging is (voordien werd een nieuwe geboorteakte alleen verstrekt na een hormoonbehandeling of een geslachtsveranderende operatie); (2) dat de betrokkene onvruchtbaar is. Het geslacht op de geboorteakte komt ook terug op iemands paspoort en schooldiploma's<ref>[http://nos.nl/artikel/272656-geslachtsverandering-ruimer-erkend.html Geslachtsverandering ruimer erkend], nieuwsbericht op NOS.nl, 14 sept. 2011.
</ref>.