Tweede brief van Petrus: verschil tussen versies

5.669 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''tweede brief van Petrus''' is de tweede brief van de apostel Petrus die ons in het Nieuwe Testament is overgeleverd. == Schrijver == Zowel de tweede als de...')
 
 
(21 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De '''tweede brief van Petrus''' of '''2 Petrus''' is de tweede brief van de apostel [[Petrus]] die ons in het [[Nieuwe Testament]] is overgeleverd. Door herinnering aan hun roeping en het profetische woord wil Petrus, wiens levenseinde op aarde nadert, de gelovigen aanmoedigen tegenover toekomstige zedeloze dwaalleraars en spotters standvastig te blijven en voorbereid te zijn op de komst van de Heer Jezus.
 
== Schrijver ==
Zowel de tweede als de [[Eerste brief van Petrus|eerste brief]] vermelden in het begin de schrijver. "Simeon Petrus, een dienstknechtslaaf en apostel van Jezus Christus" (tweede brief); "Petrus, een apostel van Jezus Christus" (eerste brief). Hij was ooggetuige van de verheerlijking van Jezus op de berg (1:17-18)<ref>Desondanks is de tweede Petrusbrief één van de brieven waarvan het auteurschap van Petrus sterk in twijfel is getrokken. Argumenten: (1) de verschillen in stijl tussen de eerste en tweede brief; (2) de sterke inhoudelijke overeenkomst met de Judasbrief.
 
Hij was ooggetuige van de verheerlijking van Jezus op de berg en hoorde de stem van god die tot de Heer Jezus kwam (1:17-18)<ref>Desondanks is de tweede Petrusbrief één van de brieven waarvan het auteurschap van Petrus sterk in twijfel is getrokken. Argumenten: (1) de verschillen in stijl tussen de eerste en tweede brief; (2) de sterke inhoudelijke overeenkomst met de Judasbrief.
 
Tegen deze argumenten kan men inbrengen: (1) de verschillen zijn mogelijk het gevolg van de inbreng door Silas in de eerste brief. (2) overeenkomst tussen brieven bewijst niet dat een ander dan Petrus de auteur van de tweede Petrusbrief is. De Judasbrief kan ook teruggrijpen op de tweede Petrusbrief, of beide grepen terug op een oudere ons onbekende brief.
</ref>. De apostel weet door openbaring "dat het afleggen van zijn tent aanstaande is" (1:14-15), dat hij binnenkort heengaat. <blockquote>''2Pe 1:14 daar ik weet dat het afleggen van mijn tent aanstaande is, zoals ook onze Heer Jezus Christus mij duidelijk heeft gemaakt.'' (Telos) </blockquote>De tweede Petrusbrief draagt het kenmerk van een afscheidsbrief.
</ref>.
 
== Geadresseerden ==
Anders dan deDe eerste brief vermeldtschreef Petrus aan de gelovigen in [[Pontus]], [[Galatië]], Kappadocië, [[Asia]] en [[Bitynië]] (1 Petr. 1:2). De tweede brief vermeldt echter niet aan wie de brief is geadresseerd noch de plaats waar de brief is opgesteld. Wel wordt in 3:1 verwezen naar een eerder geschreven brief, waarschijnlijk 1 Petrus. <blockquote>''2Pe 3:1 Geliefden, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. In beide wek ik door herinnering uw oprechte gezindheid op, (TELOS)''</blockquote>Als dat zo is, dan is de brief dus ook bestemd geweest voor de gelovigen in [[Klein -Azië]] en is hij waarschijnlijk niet lang na de eerste brief geschreven.
 
Of de ontvangers van de brief (vooral) Joden of (vooral) heidenen waren, is ons niet bekend. Volgens sommigen was de brief vooral aan Joodse christenen gericht<ref name=":0" />. Zie over deze kwestie de [[Eerste brief van Petrus]].
De tweede Petrusbrief draagt het kenmerk van een afscheidsbrief.
 
== Plaats ==
De tweede brief vermeldt niet de plaats waar de brief is opgesteld. Sommigen denken dat de brief misschien vanuit Rome is geschreven<ref name=":0">Inleiding op de brief in de Telos-vertaling</ref>.
 
== Datering ==
Volgens 3:1 heeft de apostel niet lang na de eerste brief de tweede geschreven en wel aan dezelfde christenen, aan wie hij de vorige gezonden had. De apostel verwacht spoedig te sterven (1:13-14), wat erop wijst dat de brief vermoedelijk geschreven is omstreeks 65 na Christus<ref>De inleiding op de brief in de Telos-vertaling dateert de brief "tussen de jaren 64 en 67". </ref>.
 
{{Tijdbalk kerkgeschiedenis 50-100}}
 
== Aanleiding ==
Petrus verwacht dat er valse leraars zullen komen, die verderfelijke sekten invoeren. <blockquote>''2Pe 2:1 Er waren echter ook valse profeten onder het volk, zoals er ook onder u valse leraars zullen zijn, die verderfelijke sekten heimelijk zullen invoeren en de Meester die hen gekocht heeft, zullen verloochenen en een spoedig verderf over zichzelf brengen.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''2Pe 2:18 Want door vruchteloze gezwollen taal te uiten verlokken zij door vleselijke begeerten, door losbandigheden hen die sinds kort ontvlucht waren aan hen die in dwaling wandelen.'' (Telos)</blockquote>
 
== Boodschap ==
Na zijn lezers vermaand te hebben door een christelijke wandel aan hun hoge voorrechten te beantwoorden, herinnert hij hun de komst van de Heer, die zeker en gewis is (hoofdstuk 1), waarschuwt hen tegen dwaalleeraars, wier oordeel bepaald is (hoofdstuk 2), en gewaagt nogmaals van de zekere komst van de Heer, al werd die tijdelijk vertraagd, opdat Gods lankmoedigheid de mensheid tot bekering bewegen mocht (hoofdstuk 3). 2 Petrus lijkt een brief voor de laatste dagen van de christelijke bedeling te zijn.
De brief bevat sterke waarschuwingen tegen dwaalleraren. Hun voornaamste kenmerk is ongebondenheid en normloosheid. Ze praten over geestelijke werkelijkheden, zonder er zelf enig benul van te hebben.
 
'''Dwaalleraren.''' De brief bevat sterke waarschuwingen tegen zedeloze dwaalleraren, die de gelovigen verlokken tot ongerechtigheid. <blockquote>''2Pe 3:1 Geliefden, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. In beide wek ik door herinnering uw oprechte gezindheid op, 2Pe 3:2 opdat u terugdenkt aan de woorden die tevoren door de heilige profeten gesproken zijn en aan het gebod van de Heer en Heiland, door uw apostelen verkondigd. (...) 2Pe 3:14 Daarom, geliefden, daar u deze dingen verwacht, beijvert u onbesmet en onberispelijk voor Hem te worden gevonden in vrede. (...) 2Pe 3:17 U dan, geliefden, nu u dit van tevoren weet, weest op uw hoede dat u niet, door de dwaling van de zedelozen meegesleept, afvalt van uw eigen standvastigheid; 2Pe 3:18 maar groeit op in de genade en kennis van onze Heer en Heiland Jezus Christus. Hem zij de heerlijkheid, zowel nu als tot de dag van de eeuwigheid. Amen. (TELOS)''</blockquote>Hun voornaamste kenmerk is ongebondenheid en normloosheid. Ze praten over geestelijke werkelijkheden, zonder er zelf enig benul van te hebben.
Ook besteed Petrus ruime aandacht aan de wederkomst van de Heer Jezus. Hoewel mensen om hen heen spotten omdat die wederkomst uitblijft, dringt hij erop aan dat de gelovigen zich voorbereiden en standvastig zullen zijn, want de wederkomst zal totaal onverwachts zijn. Om zich erop voor te bereiden wijst hij op het belang van de profetische geschriften.
 
Ook'''Wederkomst van Christus.''' besteed Petrus  besteedt ook ruime aandacht aan de wederkomstdag van de Heer Jezus. Hoewel mensen om hen heen spotten omdat diede wederkomstkomst van de Heer uitblijft, dringt hij erop aan dat de gelovigen zich voorbereiden en standvastig zullen zijn, want de wederkomst zal totaal onverwachts zijn. OmOpdat zij zich erop voor te bereidenvoorbereiden wijst hij op het belang van de profetische geschriften.
Beide brieven benaderen praktische zaken: een levensstijl die volkomen anders is dan die van de wereld, ook de betekenis van het profetische woord van God, juist in het kader van de wederkomst van Christus.
 
'''Opwekking en vermaning.''' Petrus wekt de gelovigen op hun roeping en verkiezing vast te maken. Opdat ze niet struikelen (1:10). Hij wekt ze op door ze te herinneren (1:13, 15; 3:1) aan het profetische woord en het gebod van de Heer en Heiland. <blockquote>''2Pe 1:13 Ik houd het echter voor juist, zolang ik in deze tent woon, u door herinnering op te wekken, (...) 2Pe 1:15 Ik zal mij echter beijveren, dat u zich ook telkens na mijn heengaan deze dingen kunt herinneren.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''2Pe 3:1 Geliefden, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. In beide wek ik door herinnering uw oprechte gezindheid op, 2Pe 3:2 opdat u terugdenkt aan de woorden die tevoren door de heilige profeten gesproken zijn en aan het gebod van de Heer en Heiland, door uw apostelen verkondigd.'' (Telos)</blockquote>Op het profetische woord hebben zij acht te geven (1:19), zonder er een eigen uitlegging op los te laten (1:20). Petrus herinnert ook aan de bewaring door God in oude tijden en Zijn oordeel over de onrechtvaardigen (2:9).
 
De brief eindigt met de opwekking om te groeien in de genade en kennis van onze Heer en Heiland Jezus Christus (3:18).
 
== Indeling ==
De brief bestaat uit 3 hoofdstukken, overeenkomstig de drie hoofdthema's standvastigheid, dwaalleraren, wederkomst:
De brief gaat over drie hoofdzaken:
* 2 Petrus 1: aanmoediging om standvastig te blijven en zedelijk en geestelijk te groeien.
* 2  Petrus  2:1-22             waarschuwing tegen dwaalleraren.
3. *  2 Petrus  3:1-18             herinnering aan de wederkomst.
De brief kan inhoudelijk ook, meer verfijnd, als volgt worden verdeeld:
* 1:1-2 Zegenwens
* 1:3-11 Onze roeping
* 1:12-15 Petrus’ oogmerk ten aanzien van de lezers
* 1:16-21 De vastheid van het profetische woord aangaande de toekomst
* 1:20-2:22 Waarschuwing voor valse, zedeloze leraars
* 3:1-16 Spot in de laatste dagen, en de dag van de Heer
* 3:17-18 Samenvattende vermaning. 
 
== Samenvatting ==
'''[[2 Petrus 1]]''': {{#lsth:2 Petrus 1|Samenvatting}}
'''[[2 Petrus 2]]''': {{#lsth:2 Petrus 2|Samenvatting}}
'''[[2 Petrus 3]]''': {{#lsth:2 Petrus 3|Samenvatting}}
 
== Commentaar ==
1.     1:1-21             aanmoediging om standvastig te blijven.
{{2 Petrus hoofdstukken}}
 
== Zie ook ==
2.     2:1-22             waarschuwing tegen dwaalleraren.
[[Eerste brief van Petrus]]
 
== Bron ==
3.     3:1-18             herinnering aan de wederkomst.
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Enige tekst van het lemma 'Petrus' is op 2 okt. 2021 onder wijziging verwerkt.
 
== VoetnootVoetnoten ==