Vrijmetselarij: verschil tussen versies

3.793 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 15:
'''Levensbeschouwing en -houding.''' "De vrijmetselaar ziet de wereld en het leven als een te voltooien bouwwerk."<ref name=":0" /> "De vrijmetselaar erkent de hoge waarde van de menselijke persoonlijkheid, de gelijkwaardigheid van alle mensen, ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid en ieders verantwoordelijkheid voor zijn doen en laten."<ref name=":1" /> Een kenmerk van de vrijmetselarij is dat zij fel anti-dogmatisch is. Zij is tegen elke leerdwang. Ieder mag zijn mening en stellige overtuiging hebben, maar deze niet opdringen of als 'de waarheid' verkondigen. Op de eerste plaats komen verdraagzaamheid, rechtvaardigheid en eenheid van alle mensen. In de samenkomsten van de vrijmetselaren is debat over politiek of godsdienst verboden. Het genootschap is een hechte broederschap met een grote mate van onderlinge hulpverlening.
 
'''GodsbeeldOpperwezen.''' GodHet Opperwezen wordt voorgesteld als de Opperbouwmeester van het heelal. Alle godsdiensten vereren eigenlijk dat ene Opperwezen. Wie Goddat Opperwezen is, dat mogen de vrijmetselaars zelf invullen.
 
'''Oorsprong.''' De vrijmetselarij is ontstaan uit de middeleeuwse gilden van ambachtslieden die aan de bouwen van kathedralen werkten. Het officiële begin van de orde der vrijmetselarij ligt in 1717 in Engeland. In deze 18e eeuw ontstonden verschillende geheime bewegingen en occultistische groepen. De vrijmetselarij draagt dan ook de kenmerken van deze eeuw: humanisme, rationalisme en mystiek.
Regel 22:
 
'''Geestverwantschap.''' Er is een sterk verband met de Rozekruisers, de Orde van de Tempelieren en de [[Illuminaten]]. Enkele van de meest gezaghebbende vrijmetselaars waren ook lid van de magische Orde van de Gouden Dageraad, die door drie Rozekruisers was opgericht en in het begin van de 20e eeuw uiteenviel. De Orde van de Illuminati werd in 1776 door Weishaupt opgericht, die in 1777 lid werd van een vrijmetselaars-loge. Vele Illuminaten zijn bij de Vrijmetselaars terecht gekomen, op wie zij ook het meest leken.
[[Bestand:Freimaurer Initiation.jpg|miniatuur|512x512px|Inwijding van een leerling-vrijmetselaar (geblinddoekt) rond 1800.]]
'''Grondwet.''' In 1723, zes jaar na het officiële begin van de vrijmetselarij, stelde James Anderson de zogenaamde 'Constituties' op, waarin de afzonderlijke rechten en plichten van de leden zijn beschreven. Op die constituties baseert de moderne vrijmetselarij zich nog steeds. De grondwet van het Grootoosten der Nederlanden zegt in artikel 2: "Vrijmetselarij is de uit de innerlijke drang geboren levenshouding welke zich openbaart in een voortdurend streven naar ontwikkeling van al die eigenschappen van geest en gemoed, die de mens en de mensheid kunnen opvoeren naar hoger geestelijk en zedelijk peil. Zij vindt haar toepassing in de beoefening van de hoogste levenskunst."<ref>Aangehaald in: B. van Gelder en E.G. Hoekstra, ''Spoorzoeken in de bonte wereld van geloven en denken''. (Meulenhoff Educatief: 20e, geheel gewijzigde druk), blz. 177.</ref>
 
'''Interne organisatie.''' De leden zijn plaatselijk of districtsgewijze verenigd tot loges, die groeps­gewijze (veelal landelijk) weer groot-loges of orden vormen. Men kent hogere en lagere graden. Enkele graad kent een inwijding. Velen in de laagste graden beleven de vrijmetselarij als een instelling van liefdadigheidweldadigheid en zijn te goeder trouw.
 
'''Sexen.''' Naast de algemene of mannelijke vrijmetselarij bestaat er sinds 1893 een gemengde vrijmetselarij, waarvan ook vrouwen lid kunnen zijn. En in 1947 werd een louter vrouwelijke orde opgericht.
 
'''Graden.''' De vorming van een vrije, harmonische persoonlijkheid is een lange en zware weg. Daarom onderscheidt men drie graden, namelijk die van leerling, gezel en meester. Elke graad gaat vooraf door een zekere leeftijd.
 
'''Toelating.''' De toelatings- of aannemingsprocedure is lang en zorgvuldig. De meeste mensen die lid worden zijn aangedragen door vrijmetselaars. Een commissie onderzoekt of een kandidaat past in de sfeer die iedere loge kenmerkt. Beide loge en kandidaat moeten het gevoel krijgen dat ze bij elkaar passen<ref name=":1" />.
 
'''Sexen.''' Naast de algemene of mannelijke vrijmetselarij bestaat er sinds 1893 een gemengde vrijmetselarij, waarvan ook vrouwen lid kunnen zijn. En in 1947 werd een louter vrouwelijke orde opgericht.
'''Duistere denkbeelden.''' Dat in de vrijmetselarij duistere denkbeelden voorkomen, blijkt uit de volgende citaten van hoge vrijmetselaars<ref>Aangehaald in: W.J. Ouweneel, ''Domein van de slang; christelijke handboek over occultisme en mysticisme'' (Amsterdam: Buijten & Schipperheijn, 1978), blz. 250.</ref>.
 
'''Religieus.''' De vrijmetselarij heeft basiselementen van een religie: een godheid (de Grote Bouwmeester van het heelal), een traditie, een zedenwet, een heilsweg, een pad naar het hiernamaals. De vrijmetselarij mengt dingen uit verscheidene godsdiensten ([[syncretisme]]). Een vrijmetselaar is volgens de grondwet van de vrijmetselarij verplicht die religie aan te hangen, waarin alle mannen, hoe verschillend ook hun opvattingen, het eens zijn, namelijk: goede mannen en waarachtig zijn, ofwel mannen van eer en eerlijkheid. Hierdoor wordt de vrijmetselarij een centrum van en middel tot eenheid en ware vriendschap.<ref>Uit de Constitutie van Anderson: "But though in ancient Times Masons were charg’d in every Country to be of the Religion of that Country or Nation, whatever it was, yet ’tis now thought more expedient only to oblige them to that Religion in which all Men agree, leaving their particular Opinions to themselves ; that is, to be good Men and true, or Men of Honour and Honesty, by whatever Denominations or Persuasions they may be distinguish’d ; whereby Masonry becomes the Center of Union, and the Means of conciliating true Friendship among Persons that must else have remain’d at a perpetual Distance."</ref> "Vrijmetselaar is een religie", stelt dan ook een voormalige hoge vrijmetselaar<ref>David L. Gray, in: [https://www.youtube.com/watch?v=6aMoT_1zwqg Confessions of a Former Freemason Turned Catholic Convert]. Youtube.com: 11 nov. 2018. </ref>, waarbij hij erkent dat er vrijmetselaars zijn die het niet met hem eens zijn.
 
'''Duistere denkbeelden.''' Dat in de vrijmetselarij duistere denkbeelden voorkomen, blijkt uit de volgende citaten van ''hoge'' vrijmetselaars<ref>Aangehaald in: W.J. Ouweneel, ''Domein van de slang; christelijke handboek over occultisme en mysticisme'' (Amsterdam: Buijten & Schipperheijn, 1978), blz. 250.</ref>.
 
"Een Meester-Metselaar is niet langer een gewoon schepsel, maar een vergoddelijkt mens. God is mens geworden, en de mens is vergoddelijkt." (W.L. Wilmshurst).
Regel 41 ⟶ 43:
"Moeten Vrijmetselaren en Christenen maar steeds vijandig tegenover elkaar blijven staan? Misschien wel ... want jullie God kan nooit de opstandige Engel vergeven, en deze Engel zal nooit zijn heerschappij willen prijsgeven. Wij, Vrijmetselaars, bezitten een kritische en onderzoekende geest. Wij zijn dus dienaren van Satan" (Albert Lantoine) .
 
'''Aanhang en invloed.''' Het aantal vrijmetselaars over de gehele wereld wordt op ca. 6 miljoen geschat, met ca. 6200 in Nederland<ref>B. van Gelder en E.G. Hoekstra, ''Spoorzoeken in de bonte wereld van geloven en denken''. (Meulenhoff Educatief: 20e, geheel gewijzigde druk), blz. 178.</ref>. De vrijmetselarij heeft vooral aanhangers onder intellectuelen en leidende figuren in de maatschappij, onder meer in het Nederlandse koninklijke huis van Oranje. In 1816 werd prins Hendrik het hoofd van de vrijmetselaars in Nederland. Ofschoon de vrijmetselarij als zodanig „neutraal” is, vormt deze beweging in verschillende staten een belangrijke (achter de schermen werkende) factor op politiek gebied.
 
De vrijmetselarij heeft vooral aanhangers onder intellectuelen en leidende figuren in de maatschappij, onder meer in het Nederlandse koninklijke huis van Oranje. Prins Alexander van Oranje-Nassau (1818-1884) was Grootmeester in vrijmetselarij van 1882-1884. Frederik van Oranje-Nassau (1797-1881) was Grootmeester Nationaal van 1816-1881. Ook Koning Willem II der Nederlanden (1792-1849) was vrijmetselaar. Andere bekende vrijmetselaars in Nederland waren Pieter Oud (1886-1968), minister van financiën; Willem Drees (1886-1988), minister-president van 1948-1958; Frits Philips (1905-2005), bestuursvoorzitter van het Philipsconcern; Henk Vonhoff (1931-2010), politicus, die ook een boek schreef over acht vrijmetselaren-politici.<ref>Zie [https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vrijmetselaars_uit_Nederland Lijst van vrijmetselaars uit Nederland]. Geraadpleegd op 10 mei 2020.</ref> Buiten Nederland waren de volgende bekende personen vrijmetselaren: Napoleon, George Washington, de eerste president van de VS, de componist Mozart, Winston Churchill, Brits staatsman en premier, Alexander Fleming, de ontdekker van penicilline, Edgar Hoover, directeur van de FBI, Willy Claes, secretaris-generaal van de NAVO.
 
Ofschoon de vrijmetselarij als zodanig „neutraal” is, vormt deze beweging in verschillende staten een belangrijke (achter de schermen werkende) factor op politiek gebied.
 
'''Beeldvorming.''' "Over geen groep worden zoveel en zulke onzinnige verhalen verteld en geruchten verspreid als over de vrijmetselaars," aldus een leerboek over geestelijke bewegingen en groepen<ref name=":2">B. van Gelder en E.G. Hoekstra, ''Spoorzoeken in de bonte wereld van geloven en denken''. (Meulenhoff Educatief: 20e, geheel gewijzigde druk), blz. 176.</ref>. Oorzaak is onder meer de geslotenheid van het genootschap en de strikte geheimhouding van de rituelen.
 
'''Bestrijding.''' Af en toe werden de vrijmetselaars en/of hun gedachtegoed fel bestreden. Een pauselijke encycliek van 1884 verwerpt de vrijmetselarij. Sinds het Tweede Vaticaanse Concilie (1621962-1951965) is de Rooms-Katholieke Kerk minder afwijzend.
 
'''Ex-vrijmetselaars.''' Er zijn vrijmetselaars die die vrijmetselarij de rug hebben toegekeerd en christen zijn geworden. Sommigen van hen hebben zich verenigd in Ex-Masons for Jesus.
Regel 65 ⟶ 71:
N.H. Webster, ''Secret Societies and Subversive Movements'' (Londen, 1964<sup>8</sup>). Een hoofdwerk over geheime genootschappen, waaronder die van de vrijmetselarij.
 
=== Ex-vrijmetselaars ===
[http://www.emfj.org/ www.EMFJ.org]. Website van ''Ex-masons for Jesus,'' ex-vrijmetselaars die nu Jezus volgen. Enkele van hun onderwijzingen zijn te lezen in [http://www.verhoevenmarc.be/PDF/vrijmetselaars.pdf Uit ''Ex-Vrijmetselaars voor Jezus''].
 
David L. Gray, [http://www.davidlgray.info/2010/09/19/catholicism-and-freemasonry-a-match-not-made-in-heaven/ This is why Catholics cannot be Freemasons], DavidLGray.info, 19 sept. 2010. De auteur was een hoge vrijmetselaar, die door een ontmoeting met Jezus tot bekering kwam en zich in 2006 aansloot bij de Rooms-Katholieke Kerk. Hij geeft verscheidene redenen waarom een katholieke christen geen vrijmetselaar kan zijn.
 
David L. Gray, [https://www.youtube.com/watch?v=6aMoT_1zwqg Confessions of a Former Freemason Turned Catholic Convert]. Youtube.com: 11 nov. 2018. Duur: 49 minuten. Getuigenis van een voormalige hoge Amerikaanse vrijmetselaar, die tevens agnost was en vóór zijn bekering de naam van Jezus haatte.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=BFZAh8z_VUc Freedom from Freemasonry - Paul Knights' Story]. Youtube.com: Joh R Lilley, 9 nov. 2017. Duur: 44 min. 8 sec. Levensverhaal van Paul Knight. Hij kwam bij de vrijmetselarij en werd meester van een loge. Hij voelde echter een leegte, een gat in zijn hart. Door gebed en ontmoetingen met christenen wordt zijn leven veranderd. Hij is nu predikant en beschouwt vrijmetselarij als een vorm van hekserij.
 
== Bronnen ==