Weerleggen: verschil tussen versies

2 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Weerleggen''' is met argumenten aantonen dat iets niet waar is<ref>VanDale.nl, geraadpleegd 14 nov. 2020.</ref>. Het Heilige Schrift, het woord van God, is nuttig om te weerleggen.<blockquote>''2Ti 3:16 Alle Schrift is door God ingegeven en nuttig om te leren, te weerleggen, te verbeteren en te onderwijzen in de gerechtigheid,'' (Telos)</blockquote>Weerleggen is de onwaarheid of onjuistheid van een stelling, bewering, theorie, leer aantonen met tegenbewijsgronden<ref>''Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal'' (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000, definieert 'weerleggen' aldus: "beantwoorden met tegenbewijsgronden, de onjuistheid of onhoudbaarheid aantonen van". </ref>.
 
Weerleggen is de onwaarheid of onjuistheid van een stelling, bewering, theorie, leer aantonen met tegenbewijsgronden<ref>''Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal'' (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000, definieert 'weerleggen' aldus: "beantwoorden met tegenbewijsgronden, de onjuistheid of onhoudbaarheid aantonen van". </ref>.
 
De apostel Paulus weerlegde de Joden, die hem en zijn evangelie tegenspraken, in het openbaar. Zijn argumenten putte hij uit de Schriften, die voor de Joden gezaghebbend waren. <blockquote>''Hnd 18:28 want krachtig weerlegde hij de Joden in het openbaar door uit de Schriften te bewijzen dat Jezus de Christus is.'' (Telos)</blockquote>Paulus gaf Timotheüs de opdracht dwalingen te weerleggen.<blockquote>''2Ti 4:2 predik het woord, wees paraat, gelegen en ongelegen; weerleg, bestraf, vermaan in alle lankmoedigheid en lering.'' (Telos)</blockquote>Een oudste moet in staat zijn tegensprekers te weerleggen.<blockquote>''Tit 1:9 vasthoudend aan het naar de leer betrouwbare woord, opdat hij in staat is zowel met de gezonde leer te vermanen als de tegensprekers te weerleggen.'' (Telos)</blockquote>