Wereld: verschil tussen versies

1.390 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 141:
== Nieuwe Wereldorde ==
De problemen waarmee de wereld zich geconfronteerd ziet, kunnen alleen door samenwerking tussen naties bedwongen worden. Sommige politici pleiten voor een 'nieuwe wereldorde'. De [[Economische crisis|financieel-economische crisis]], die in 2008 begon, verwekte de roep om één wereldmunt. De Britse premier Gordon Brown bijvoorbeeld verklaarde in 2009 dat de financiële crisis moet worden gezien als  'de moeilijke geboorteweeën van een nieuwe wereldorde'.
 
Er zijn trends in de richting van meer wereldwijze samenwerking en vereniging op de terreinen economie (handel, geld), religie en politiek (bovennationaal bestuur). Het schijnt dat de wereld, gedreven door de wens of noodzaak om problemen gezamenlijk aan te pakken, zich herstructureert.
 
'''ICANN.''' Een ''technologisch'' voorbeeld is de oprichting in 1998 van de ''Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (''ICANN), een niet-commerciële organisatie die een aantal internet-gerelateerde taken uitvoert, zoals het toekennen en specifiëren van topleveldomeinen, het toewijzen van domeinnamen en het distribuëren van IP-nummers. Aanvankelijk functioneerde de ICANN onder toezicht van het Amerikaanse ministerie van handel, meer bepaald de National Telecommunications and Information Administration (NTIA), waarmee zij overeenkomsten had afgesloten. In 2016 werd de ICANN verzelfstandigd en geprivatiseerd, althans voor het uitvoeren van de IANA-functies (Internet Assigned Numbers Authority). De ICANN legt verantwoording af aan de wereldwijde internetgemeenschap, bestaande uit afgevaardigden van overheden, de privésector, technische experts, academici, de burgermaatschappij en individuele eindgebruikers.<ref>Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_Corporation_for_Assigned_Names_and_Numbers Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 11 juni 2020.</ref>
 
Zie ook [[Wereldregering]].