Wereldbeeld van de Bijbel: verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  2 maanden geleden
k
 
Regel 23:
'''Tekeningen.''' Vanaf het einde van de negentiende eeuw worden afbeeldingen, tekeningen gemaakt van 'het wereldbeeld van de Bijbel' of 'het wereldbeeld van de Israëlieten'. Enkele voorbeelden volgen hieronder.
 
In 1893 maakte de Amerikaan Orlando Ferguson (1846-1911)<ref>Over hem zie, https://en.wikipedia.org/wiki/Orlando_Ferguson</ref>, mede op grond van de Bijbel, een kaart van een platte aarde. "Deze kaart is de Bijbelkaart van de wereld", staat bovenaan de kaart. Ferguson dreef een kruidenierszaak, later een hotel en nog weer later een badhuis. Op de kaart noemt hij zichzelf, vreemd genoeg, prof. (professor). Volgens hem veroordeelt de Bijbel de theorie dat de aarde de vorm van een bol heeft. [[File:Orlando-Ferguson-flat-earth-map edit.jpg|thumb|De Bijbelkaart van Orlando Ferguson (1893)|alt=|geen|1196x1196px1042x1042px]]Zijn kaart toont een "vierkante en stationaire" aarde, gebaseerd op zijn letterlijke lezing van bepaalde Schriftplaatsen. Op de kaart heeft de aarde letterlijk vier hoeken, waar engelen staan, geinspireerd door Opb. 7:1. <blockquote>''Opb 7:1  Hierna zag ik vier engelen staan op de vier hoeken van de aarde, die de vier winden van de aarde vasthielden, opdat er geen wind zou waaien over de aarde, noch over de zee, noch over enige boom.'' (Telos) </blockquote>Ferguson beweerde niet alleen dat de aarde plat was en hoeken had, maar ook dat de zon 30 mijl in diameter was en 3000 mijl verwijderd van de aarde. Hij gaf in 1896 een tijdschrift uit met de titel "Vierkante Wereld". [[File:Early Hebrew Conception of the Universe.png|thumb|right|604x604px|"Oud-Hebreeuwse voorstelling van het Universum". The White and Blue. Vol XIII # 11, Dec. 24 1909. pp. 84-88]]Een andere voorbeeld van een hypothetisch wereldbeeld van de Bijbel is de voorstelling (1909) die hiernaast wordt weergegeven.
 
Weer een ander voorbeeld is de afbeelding van Alexandra Schrober (1960)<ref>J. Edward Wright, The Early History of Heaven (2002), [https://books.google.nl/books?id=lKvMeMorNBEC&pg=PA91#v=onepage&q&f=false blz. 91]. De tekening is uit 1960.</ref>, waarin zij een 'hemelse oceaan' met zes voorraadkamers heeft getekend, die respectievelijk bevatten: hagel, wolken, wind, regen, nevel, sneeuw. Daaronder is het firmament met de zon, de maan en de sterren. De winden bevinden zich boven de sterren. Aan weerzijden staan de pilaren waarop de hemelen rusten. De aarde zelf heeft ook pilaren. Onder de aarde is de onderwereld en daaronder bevindt zich de oervloed (Tehom). Waarop de zuilen van de aarde rusten is in deze afbeelding onduidelijk.