Wet: verschil tussen versies

2.295 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Wet''' verwijst in de Bijbel onder meer naar 1. de wet van God door bemiddeling van [[Mozes]] aan Israël gegeven en opgeschreven in de vijf boeken van Mozes (ook de ''Tora'' genoemd; zie [[Wet van Mozes]]), en soms naar 2. het hele [[Oude Testament]].
 
Men spreken van burgerlijke wetten, uitgevaardigd door de staat, en van zeden- of morele wetten.
 
== Zedenwet ==
Over de zedenwet kan men verschillende vragen stellen. Is er een algemene zedenwet in de zin van een zedenwet die bij de meeste of alle volken wordt gevonden? Ook: is er één zedenwet die wij kunnen rechtvaardigen? Verder: kunnen wij de vele zedenwetten afleiden uit één zedelijke grondwet? Zo'n grondwet heeft de Duitse filosoof Immanuel Kant geformuleerd.
 
=== Zedelijke algemeenheden ===
Er blijken zedelijke waarden te zijn die overal worden gehuldigd; ze zijn gemeen aan alle culturen ('morele universalia'), zoals trouw aan de groep waartoe men behoort familie (stam, volk), wederkerigheid (vgl. 'wat u niet wilt, doe dat ook een ander niet'), moed, eerlijkheid. Gemeenschappelijke onwaarden (zedelijke kwaden) zijn: diefstal, moord, enz.
 
Hoe komt het dat er zedelijke algemeenheden zijn? Eén antwoord zegt dat dergelijke waarden de kans op overleving van een groep mensen verhogen. Een dergelijke groep heeft daardoor meer overlevingskans dan een groep die dat niet heeft. Bijvoorbeeld de regel dat we hongerige kinderen behoren te voeden helpt, als ze in acht genomen wordt, de groep te overleven. De Heer Jezus wees op het onontbeerlijke van loyaliteit, trouw aan het eigen koninkrijk, de eigen stad of familie.<blockquote>''Mt 12:25  Jezus echter kende hun gedachten en zei tot hen: Elk koninkrijk dat tegen zichzelf verdeeld is, wordt verwoest; en elke stad die of elk huis dat tegen zichzelf verdeeld is, zal niet standhouden.'' (Telos)</blockquote>Ook apen hebben groepswaarden (zorg voor groepsgenoten, onderlinge genegenheid) die hen helpen om te overleven. Apen en mensen hanteren voor een deel dezelfde waarden. Evolutionisten geloven dat de aapachtige voorouders van de mens zijn begonnen met het ontwikkelen van zedelijkheid in de vorm van gedrag en vaardigheden. De mens ontwikkelde een taal waarin de waarden en regels van de moraal worden geformuleerd. Atheïstische evolutionisten stellen dat deze natuurlijke, evolutionaire verklaring van de zedelijke algemeenheden volstaat en dat we geen bovennatuurlijke (goddelijke) factor nodig hebben. We kunnen de geldigheid van morele regels verklaren èn rechtvaardigen zonder een beroep te doen op God.
 
== Onder de wet zijn ==