Ziekte: verschil tussen versies

970 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 1:
'''Ziekte''' is storing in de werking van een of meer van de organen<ref>Aldus de definitie van Van Dale's online woordenboek (www.VanDale.nl), nov. 2012.</ref>.
 
Bekende gevaarlijke besmettelijke ziektes waartegen (anno 2019) nog geen vaccins of medicijnen bestaan zijn CCHF, Ebola, Lassakoorts, Marburg, MERS, Nipah, RVF, SARS, Zika.<ref>Genoemd door een informatieve video over het coronavirus: [https://www.youtube.com/watch?v=mIKDlZIDftI De wereld en de race tegen het coronavirus,] Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. </ref>
 
In het Nederlands wordt 'ziekte' ook gebruikt voor een abnormale gesteldheid die vergeleken wordt met lichamelijk ziek-zijn. Bijvoorbeeld de behoefte tot kwaadspreken is bij sommige mensen een ziekte, een ziekelijke neiging of gewoonte. Een geestesziekte of zielsziekte is een abnormale gesteldheid van de geest of de ziel.
Regel 45 ⟶ 47:
 
Er kunnen dus ook ziekten zijn waar wijzelf de oorzaak van zijn, en die voorkomen of genezen kunnen worden door naar Gods wil te handelen.
 
== Ongeneeslijke ziekten ==
Bekende gevaarlijke besmettelijke ziektes waartegen (anno 2019) nog geen vaccins of medicijnen bestaan zijn CCHF, Ebola, Lassakoorts, Marburg, MERS, Nipah, RVF, SARS, Zika.<ref>Genoemd door een informatieve video over het coronavirus: [https://www.youtube.com/watch?v=mIKDlZIDftI De wereld en de race tegen het coronavirus,] Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. </ref>
 
'''Ziekte X.''' In 2018 bedacht de Wereldgezondheidsorganisatie een ziekte, de fictieve ''Ziekte X'' (Eng. Disease X) en voegde haar toe aan de lijst van bekende, gevaarlijke besmettelijke ziektes. Hiertegen bestaan nog geen vaccins of medicijnen. Ziekte X staat voor een ziekte die door een nieuwe, onbekende ziekteverwekker ontstaat en daarop wil de Wereldgezondheidsorganisatie voorbereid zijn. Bij de uitbraak van zo'n nieuwe ziekte, die zich wereldwijd verspreid of dreigt te verspreiden, treedt een bijzonder actieplan in werking: de Blauwdruk Onderzoek en Ontwikkeling (''Research and Development Blueprint''), dit is een internationaal plan voor onderzoek om de ziekte zo snel mogelijk te kunnen bestrijden en verdere verspreiding tegen te gaan. Bij de uitvoering van het plan komt een heel netwerk van organisaties en instellingen wereldwijd in actie: ziekenhuizen, universiteiten, overheidsministeries. Na de uitbraak van het nieuwe [[coronavirus]] 2019-nCoV trad het actieplan in werking.
 
== Wereldwijde uitbraken ==
Regel 59 ⟶ 56:
 
In 2006 waren de meeste pandemie-deskundigen van het gevoelen, dat in de komende twee generatie een grote pandemie zou plaatsvinden, die een miljard zieken zou behelzen en 165 miljoen mensen zou doden<ref name=":0" />
 
== Ziekte X ==
'''Ziekte X.''' In 2018 bedacht de Wereldgezondheidsorganisatie een ziekte, de fictieve ''Ziekte X'' (Eng. Disease X) en voegde haar toe aan de lijst van bekende, gevaarlijke besmettelijke ziektes. Hiertegen bestaan nog geen vaccins of medicijnen. Ziekte X staat voor een ziekte die door een nieuwe, onbekende ziekteverwekker ontstaat en daarop wil de Wereldgezondheidsorganisatie voorbereid zijn. Bij de uitbraak van zo'n nieuwe ziekte, die zich wereldwijd verspreid of dreigt te verspreiden, treedt een bijzonder actieplan in werking: de ''Blauwdruk Onderzoek en Ontwikkeling'' (''Research and Development Blueprint''), dit is een internationaal plan voor onderzoek om de ziekte zo snel mogelijk te kunnen bestrijden en verdere verspreiding tegen te gaan. Bij de uitvoering van het plan komt een heel netwerk van organisaties en instellingen wereldwijd in actie: ziekenhuizen, universiteiten, overheidsministeries. Na de uitbraak van het nieuwe [[coronavirus]] 2019-nCoV trad het actieplan in werking.
 
Na de uitbraak van het nieuwe [[coronavirus]] 2019-nCoV trad het actieplan in werking.
 
== Oorzaken ==
Regel 82 ⟶ 84:
 
'''Ongezonde leefwijze.''' Ziekten kunnen een gevolg zijn van een ongezonde leefwijze: roken, overmatig eten, verkeerde leefwijze, vormen de belangrijkste factoren voor doodsoorzaak nummer één, de hart en vaatziekten.
 
Factoren in de natuurlijke, cultuurlijke en sociale omgeving kunnen indirect een oorzakelijke rol spelen en de kans op een infectieziekte vergroten<ref>[https://www.volkskrant.nl/mensen/viroloog-marion-koopmans-leuk-was-het-niet-om-op-deze-manier-gelijk-te-krijgen~bf6e41bd/ Viroloog Marion Koopmans: ‘Leuk was het niet om op deze manier gelijk te krijgen’.] Volkskrant.nl, 19 juni 2020. </ref>:
 
'''Diercontact.''' Ziekteverwekkers kunnen afkomstig zijn van dieren, met wij in contact komen. Ongeveer 60 procent van onze nieuwe ziekteverwekkers is afkomstig van dieren, stelde een deskundige in 2016<ref name=":0" />.
 
'''Opwarming van de aarde.''' De [[opwarming van de aarde]] leidt tot meer overstromingen. Gewassen worden overspoeld en komen onder het vuil te zitten, waardoor mensen infectieziekten kunnen krijgen.
 
'''Overbevolking en verstedelijking.''' Hierdoor komen meer mensen dicht bij elkaar te leven, zoals in sloppenwijken. Virussen kunnen makkelijker overspringen.
 
'''Intensieve veehouderij''' vergroot de kans op de verspreiding van virussen afkomstig van vee.
 
'''Veelvuldig internationaal vliegverkeer''' brengt een besmetting via reizigers makkelijk over van het ene land naar het andere.
 
== Zinnebeeld ==