Zorgverzekering: verschil tussen versies

160 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
'''Basis- en aanvullende zorgverzekeringen.''' In 2006 is in Nederland de basiszorgverzekering ingevoerd. Een zorgverzekeraar kent basis- en aanvullende zorgverzekeringen. Wat er in Nederland in de basiszorgverzekering vergoed wordt, dat bepaalt de overheid. De basiszorgverzekering is bij bijna elke zorgverzekeraar hetzelfde. De zorgverzekeraars bepalen wat de hoogte van de bedragen voor de vergoedingen zijn. Kinderen zijn tot aan hun 18e levensjaar meeverzekerd op de polis van hun ouders.
 
'''Vergoedingen uitsluiten.''' Dankzij een motie van de christelijke politieke partijen SGP Christenunie, aangenomen door de Tweede Kamer toen de basiszorgverzekering werd ingevoerd, is het in Nederland wettelijk toegestaan om delen van de basisverzekering, bijvoorbeeld abortus, ivf en euthanasie, níet te vergoeden. Dat deed [[Pro Life Zorgverzekeringen|ProLife Zorgverzekeringen]] tot en met het jaar 2022. Men spreekt in ethisch opzicht van een 'schone polis'. Zo'n polis vrijwaart ons niet van het via belastingen meebetalen aan ethisch verwerpelijke handelingen.
 
'''Verzekeringnemer en verzekerde.''' Een ''verzekeringnemer'' is degene die de verzekeringsovereenkomst aangaat met de zorgverzekeraar aangaat. Een ''verzekerde'' is degene die verzekerd is van zorg en als ‘verzekerde’ op de zorgpolis staat vermeld. Kinderen zijn ook verzekerden.