Zorgverzekering: verschil tussen versies

2.636 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(8 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Zorgverzekering''' is de algemene benaming voor verschillende types van verzekering ter dekking van de kosten van medische en paramedische zorg<ref>''Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal'' (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000. </ref>.
 
'''Verzekeringsplicht.''' Voor alle inwoners van Nederland geldt, krachtens de Zorgverzekeringswet, een verzekeringsplicht, d.w.z. de plicht om een ''basiszorgverzekering'' af te sluiten.
'''Zorgverzekeraar.''' In Nederland kan men een zorgverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar. In 2021 en 2022 waren er 20 zorgverzekeraars. In 2022 boden de zorgverzekeraars 60 verschillende ''zorgverzekeringen'' aan, 3 meer dan in 2021.<ref name=":0">Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), ''Monitor zorgverzekeringsmarkt 2022'', 1 nov. 2022. </ref> Een zorgverzekeraar valt onder een zorgverzekeringsconcern (zie hieronder), waarvan hij deels afhankelijk is. De verzekeraars hebben hun eigen producten, regelen zelf hun inkoopbeleid en klantenservice en opereren vrij zelfstandig.
 
'''Zorgverzekeraar.''' In Nederland kan men een zorgverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar, ook genoemd ''ziektekostenverzekeraar''. In 2021 en 2022 waren er 20 zorgverzekeraars. In 2022 boden de zorgverzekeraars 60 verschillende ''zorgverzekeringen'' aan, 3 meer dan in 2021.<ref name=":0">Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), ''Monitor zorgverzekeringsmarkt 2022'', 1 nov. 2022. </ref> Een zorgverzekeraar valt onder een zorgverzekeringsconcern (zie hieronder), waarvan hij deels afhankelijk is. De verzekeraars hebben hun eigen producten, regelen zelf hun inkoopbeleid en klantenservice en opereren vrij zelfstandig.
'''Basis- en aanvullende zorgverzekeringen.''' Een zorgverzekeraar kent basis- en aanvullende zorgverzekeringen. Wat er in Nederland in de basiszorgverzekering vergoed wordt, dat bepaalt de overheid. De basiszorgverzekering is bij bijna elke zorgverzekeraar hetzelfde. De zorgverzekeraars bepalen wat de hoogte van de bedragen voor de vergoedingen zijn. Kinderen zijn meeverzekerd op de polis van hun ouders.
 
'''Basis- en aanvullende zorgverzekeringen.''' In 2006 is in Nederland de basiszorgverzekering ingevoerd. Een zorgverzekeraar kent basis- en aanvullende zorgverzekeringen. Wat er in Nederland in de basiszorgverzekering vergoed wordt, dat bepaalt de overheid. De basiszorgverzekering is bij bijna elke zorgverzekeraar hetzelfde. De zorgverzekeraars bepalen wat de hoogte van de bedragen voor de vergoedingen zijn. Kinderen zijn tot aan hun 18e levensjaar meeverzekerd op de polis van hun ouders.
'''Vergoedingen uitsluiten.''' Dankzij een motie van de christelijke politieke partijen SGP Christenunie, aangenomen door de Tweede Kamer toen de basiszorgverzekering werd ingevoerd, is het in Nederland wettelijk toegestaan om delen van de basisverzekering, bijvoorbeeld abortus, ivf en euthanasie, níet te vergoeden. Dat deed [[Pro Life Zorgverzekeringen|ProLife Zorgverzekeringen]] tot en met het jaar 2022.
 
'''Vergoedingen uitsluiten.''' Dankzij een motie van de christelijke politieke partijen SGP Christenunie, aangenomen door de Tweede Kamer toen de basiszorgverzekering werd ingevoerd, is het in Nederland wettelijk toegestaan om delen van de basisverzekering, bijvoorbeeld abortus, ivf en euthanasie, níet te vergoeden. DatMen deedspreekt in ethisch opzicht van een 'schone polis'. Zo'n polis vrijwaart ons niet van het via belastingen meebetalen aan ethisch verwerpelijke handelingen. [[Zorg voor leven (zorgverzekering)|Zorg voor leven]] en [[Care4Life]] bieden een schone polis aan. [[Pro Life Zorgverzekeringen|ProLife Zorgverzekeringen]] deed dit tot en met het jaar 2022.
'''Gemoedsbezwaarden.''' In Nederland zijn ongeveer 11.000 gemoedsbezwaarden: deze gelovigen, vooral bevindelijk gereformeerden, wijzen elke vorm van verzekeren af, ook vaccinaties, omdat zij vertrouwen op Gods voorzienigheid en niet tegen Gods wil wensen in te gaan. De rekening van huisarts, apotheek of ziekenhuis moeten zij zélf te betalen. Voor de weigering om landelijke premies te betalen kunnen ze door de rijksoverheid als gemoedsbezwaarde worden erkend. Ze betalen dan op een andere manier mee, bijvoorbeeld via extra loonbelasting. Of ze kunnen een beroep doen op een speciaal waarborgfonds.<ref>''Nieuwe christelijke zorgverzekering: zonder euthanasie, abortus en ivf'', nieuwsbericht op Gelderlander.nl dd. 3 nov. 2022.</ref> In voorkomende gevallen ontvangen ze geldelijke steun van hun kerkgemeenschap. Wanneer het huis afbrand van iemand die geen opstalverzekering heeft afgesloten, kan de kerk desnoods een inzameling voor de getroffenen organiseren.
 
'''Verzekeringnemer en verzekerde.''' Een ''verzekeringnemer'' is degene die de verzekeringsovereenkomst aangaat met de zorgverzekeraar aangaat. Een ''verzekerde'' is degene die verzekerd is van zorg en als ‘verzekerde’ op de zorgpolis staat vermeld. Kinderen zijn ook verzekerden.
 
'''Gemoedsbezwaarden.''' In Nederland zijn ongeveer 11.000 gemoedsbezwaarden: deze gelovigen, vooral bevindelijk gereformeerden, wijzen principieel elke vorm van verzekeren af, ook vaccinaties, omdat zij vertrouwen op Gods voorzienigheid en niet tegen Gods wil wensen in te gaan. De rekening van huisarts, apotheek of ziekenhuis moeten zij zélf te betalen.
 
'''Gemoedsbezwaarden.'''Voor Inde Nederlandweigering zijnom ongeveerlandelijke 11.000premies gemoedsbezwaarden:te dezebetalen gelovigen,kunnen vooralze bevindelijkdoor gereformeerden,de wijzenrijksoverheid elkeals vormgemoedsbezwaarde vanworden verzekerenerkend. af,Om ookeen vaccinaties,door omdatde zijoverheid vertrouwenerkende opgemoedsbezwaarde Godste voorzienigheidworden, enmoet nietbij tegende GodsSociale wilVerzekeringsbank wensen(SVB) ineen te gaan. De rekeningontheffing van huisarts,de apotheekpremieplicht ofworden ziekenhuisaangevraagd. moetenIn zijplaats zélfvan tepremie betalen. Voorbetaalt de weigeringgemoedsbezwaarde omeen landelijkevervangende premiesbelasting, tedie betalenterechtkomt kunnenbij zehet doorZorginstituut de rijksoverheid als gemoedsbezwaarde worden erkendNederland. ZeEen betalenvervangende danbelasting op een andere manier mee,kan bijvoorbeeld viain extra loonbelasting bestaan. OfGemoedsbezwaarden zekunnen kunnen ook een beroep doen op een speciaal waarborgfonds.<ref>''Nieuwe christelijke zorgverzekering: zonder euthanasie, abortus en ivf'', nieuwsbericht op Gelderlander.nl dd. 3 nov. 2022.</ref> In voorkomende gevallen ontvangen ze geldelijke steun van hun kerkgemeenschap. Wanneer het huis afbrand van iemand die geen opstalverzekering heeft afgesloten, kan de kerk desnoods een inzameling voor de getroffenen organiserenhouden.
 
'''Zorgverzekeringsconcerns.''' De zorgverzekeraars zijn verdeeld over ''zorgverzekeringsconcerns.'' Zo'n concern wordt ook wel genoemd ''zorgverzekeraarconcern,'' ''moederconcern'', ''moederbedrijf''. In 2022 waren de verzekeraars verdeeld over 10 concerns<ref name=":0" />. Een concern draagt het financiële risico voor één of meer verschillende labels, volmachten en verzekeraars die onder het concern vallen. Het concern zorgt ervoor dat er altijd genoeg geld is om de ziektekosten van verzekerden te vergoeden. Het concern controleert de labels, volmachten en verzekeraars op hun naleven van de voorwaarden uit de polis. Ze besturen hen. De vier grootste concerns hadden samen in 2022 een marktaandeel van 85,1%, in 2021 84,9%.
Regel 23 ⟶ 29:
{{Zorgverzekering}}
 
'''Labels.''' Een zogenoemd ''label'' is een onderdeel van een verzekeraar of een bedrijf. Zij hebben vaak een eigen klantenservice, terwijl ze in hun bedrijfsvoering en inkoopbeleid afhankelijk zijn van de verzekeraar. Pro Life Zorgverzekeringen is een christelijk label van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, dat onder het concern Achmea valt. [[Care4Life]] is een christelijk label van Aevitae, de Nederlandse gevolmachtigde van Eucare.
 
'''Volmacht.''' Een volmacht, volmachthouder, volmachtbedrijf, volmachtspartij of gevolmachtigde is een bedrijf dat zorgverzekeringen van een concern aanbiedt zonder dat het zelf een zorgverzekeraar is. Ze zijn verantwoordelijk voor de administratie van de lopende verzekeringen en kunnen zelfstandig schadeclaims verwerken.
 
'''UZOVI-code.''' Iedere verzekeraar heeft een unieke code die hem identificeert: de zogenaamde UZOVI-code. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor declaraties door zorgaanbieders.
 
'''Zorgcontracten.''' De zorgverzekeraars sluiten jaarlijks zorgcontracten af met de zorgverleners. Hieraan gaat onderhandeling vooraf. Een woordvoerder van zorgverzekeraar Menzis echter liet doorschemeren (jan. 2023) dat van echte onderhandelingen nauwelijks sprake is geweest. Menzis stelt zijn tarieven per zorgbranche vast, en de zorgaanbieders gaan er wel of niet mee akkoord. "De voorwaarden en de tarieven zijn gelijk voor iedereen en er wordt niet individueel over onderhandeld. In de eerste week van november hebben de zorgaanbieders de overeenkomst van Menzis ontvangen."<ref>Bron; https://www.rtvnoord.nl/nieuws/988472/klem-tussen-verzekeraar-en-zorgaanbieder-moeder-moet-nu-600-euro-zelf-betalen-voor-fysiotherapie. Nieuwsbericht van 10 jan. 2023.</ref>
 
Wordt er geen contract gesloten, dan wordt de verleende zorg slechts gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering, afhankelijk van de polisvoorwaarden. Voor zorg geleverd op grond van de aanvullende verzekering kunnen bijzondere voorwaarden gelden.
 
'''Zorgautoriteit.''' De ''Nederlandse Zorgautoriteit'' (NZA) houdt de verzekeringsmarkt in de gaten en ziet toe op de zorgverzekeraars.
 
== Meer informatie ==
Veel gestelde vragen over zorgverzekering, beantwoord door Care4Life: https://www.care4life.nl/veel-gestelde-vragen/
 
https://www.zorgwijzer.nl/
 
Regel 44 ⟶ 56:
 
Officiële website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA): [https://www.nza.nl/ NZA.nl]
 
[http://www.kenniscentrumhistoriezorgverzekeraars.nl/bronarchief/canon/canon.html Canon van de geschiedenis van de Nederlandse gezondheidszorg], op KenniscentrumHistorieZorgverzekeraars.nl
 
== Zie ook ==
 
* [[Zorg voor leven (zorgverzekering)|Zorg voor leven]]
* [[Care4Life]]
* [[Pro Life Zorgverzekeringen]]
 
== Bron ==