Zorgverzekering: verschil tussen versies

61 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
'''Zorgverzekeraar.''' In Nederland kan men een zorgverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar. In 2021 en 2022 waren er 20 zorgverzekeraars. In 2022 boden de zorgverzekeraars 60 verschillende ''zorgverzekeringen'' aan, 3 meer dan in 2021.<ref name=":0">Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), ''Monitor zorgverzekeringsmarkt 2022'', 1 nov. 2022. </ref> Een zorgverzekeraar valt onder een zorgverzekeringsconcern (zie hieronder), waarvan hij deels afhankelijk is. De verzekeraars hebben hun eigen producten, regelen zelf hun inkoopbeleid en klantenservice en opereren vrij zelfstandig.
 
'''Basis- en aanvullende zorgverzekeringen.''' In 2006 is in Nederland de basiszorgverzekering ingevoerd. Een zorgverzekeraar kent basis- en aanvullende zorgverzekeringen. Wat er in Nederland in de basiszorgverzekering vergoed wordt, dat bepaalt de overheid. De basiszorgverzekering is bij bijna elke zorgverzekeraar hetzelfde. De zorgverzekeraars bepalen wat de hoogte van de bedragen voor de vergoedingen zijn. Kinderen zijn tot aan hun 18e levensjaar meeverzekerd op de polis van hun ouders.
 
'''Vergoedingen uitsluiten.''' Dankzij een motie van de christelijke politieke partijen SGP Christenunie, aangenomen door de Tweede Kamer toen de basiszorgverzekering werd ingevoerd, is het in Nederland wettelijk toegestaan om delen van de basisverzekering, bijvoorbeeld abortus, ivf en euthanasie, níet te vergoeden. Dat deed [[Pro Life Zorgverzekeringen|ProLife Zorgverzekeringen]] tot en met het jaar 2022.