Zorgverzekering: verschil tussen versies

290 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 6:
 
'''Vergoedingen uitsluiten.''' Dankzij een motie van de christelijke politieke partijen SGP Christenunie, aangenomen door de Tweede Kamer toen de basiszorgverzekering werd ingevoerd, is het in Nederland wettelijk toegestaan om delen van de basisverzekering, bijvoorbeeld abortus, ivf en euthanasie, níet te vergoeden. Dat deed [[Pro Life Zorgverzekeringen|ProLife Zorgverzekeringen]] tot en met het jaar 2022.
 
'''Verzekeringnemer en verzekerde.''' Een ''verzekeringnemer'' is degene die de verzekeringsovereenkomst aangaat met de zorgverzekeraar aangaat. Een ''verzekerde'' is degene die verzekerd is van zorg en als ‘verzekerde’ op de zorgpolis staat vermeld. Kinderen zijn ook verzekerden.
 
'''Gemoedsbezwaarden.''' In Nederland zijn ongeveer 11.000 gemoedsbezwaarden: deze gelovigen, vooral bevindelijk gereformeerden, wijzen elke vorm van verzekeren af, ook vaccinaties, omdat zij vertrouwen op Gods voorzienigheid en niet tegen Gods wil wensen in te gaan. De rekening van huisarts, apotheek of ziekenhuis moeten zij zélf te betalen. Voor de weigering om landelijke premies te betalen kunnen ze door de rijksoverheid als gemoedsbezwaarde worden erkend. Ze betalen dan op een andere manier mee, bijvoorbeeld via extra loonbelasting. Of ze kunnen een beroep doen op een speciaal waarborgfonds.<ref>''Nieuwe christelijke zorgverzekering: zonder euthanasie, abortus en ivf'', nieuwsbericht op Gelderlander.nl dd. 3 nov. 2022.</ref> In voorkomende gevallen ontvangen ze geldelijke steun van hun kerkgemeenschap. Wanneer het huis afbrand van iemand die geen opstalverzekering heeft afgesloten, kan de kerk desnoods een inzameling voor de getroffenen organiseren.