Zorgverzekering: verschil tussen versies

59 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
'''Gemoedsbezwaarden.''' In Nederland zijn ongeveer 11.000 gemoedsbezwaarden: deze gelovigen, vooral bevindelijk gereformeerden, wijzen elke vorm van verzekeren af, ook vaccinaties, omdat zij vertrouwen op Gods voorzienigheid en niet tegen Gods wil wensen in te gaan. De rekening van huisarts, apotheek of ziekenhuis moeten zij zélf te betalen. Voor de weigering om landelijke premies te betalen kunnen ze door de rijksoverheid als gemoedsbezwaarde worden erkend. Ze betalen dan op een andere manier mee, bijvoorbeeld via extra loonbelasting. Of ze kunnen een beroep doen op een speciaal waarborgfonds.<ref>''Nieuwe christelijke zorgverzekering: zonder euthanasie, abortus en ivf'', nieuwsbericht op Gelderlander.nl dd. 3 nov. 2022.</ref> In voorkomende gevallen ontvangen ze geldelijke steun van hun kerkgemeenschap. Wanneer het huis afbrand van iemand die geen opstalverzekering heeft afgesloten, kan de kerk desnoods een inzameling voor de getroffenen organiseren.
 
'''Zorgverzekeringsconcerns.''' De zorgverzekeraars zijn verdeeld over ''zorgverzekeringsconcerns,.'' Zo'n concern wordt ook wel genoemd ''zorgverzekeraarconcernszorgverzekeraarconcern,'' ''moederconcern'', ''moederbedrijf''. In 2022 waren de verzekeraars verdeeld over 10 concerns<ref name=":0" />. Een concern draagt het financiële risico voor één of meer verschillende labels, volmachten en verzekeraars die onder het concern vallen. Het concern zorgt ervoor dat er altijd genoeg geld is om de ziektekosten van verzekerden te vergoeden. Het concern controleert de labels, volmachten en verzekeraars op hun naleven van de voorwaarden uit de polis. Ze besturen hen. De vier grootste concerns hadden samen in 2022 een marktaandeel van 85,1%, in 2021 84,9%.
 
Let op: sommige verzekeraars binnen de concerns voorzien in hun eigen zorginkoop, bijvoorbeeld de Friesland zorgverzekeraar.