Adam: verschil tussen versies

3.555 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Verwijst door naar Adam (eerste mens))
Label: Nieuwe doorverwijzing
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(8 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Adam''' verwijst in de [[Bijbel]] naar:
#doorverwijzing[[Adam (eerste mens)]]
 
1.      de eerste mens, van wie het hele menselijke geslacht afstamt, zie [[Adam (eerste mens)]].
 
2.      een stad aan de Jordaan, zie hieronder.
 
== Naam ==
De naam Adam betekent “De aardse”, afgeleid van ''adama'', ’(rode) aarde’, of van het werkwoord ''adom'', 'rood kleuren, rood zijn’, naar zijn rood- bruinachtige vleeskleur van de [[Adam (eerste mens)|(eerste) mens]]<ref>S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld''. (Groningen: M. Smit, 1835). Van Ronkel was hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëdigd vertaler.</ref>. Adam is 'de aardse', want de Here God heeft hem gevormd uit het stof van de aarde. <blockquote>''1Co 15:47  De eerste mens is uit de aarde, stoffelijk, de tweede mens is uit de hemel. (Telos)'' </blockquote>
 
== Stad Adam ==
Adam was de naam van een stad aan de oostoever van de Jordaan. Zij wordt in de Bijbel alleen genoemd in Joz. 3:16. Zij lag net beneden de samenloop van de rivier Jabbok met de Jordaan, 28 km<ref>J.J. Bimson, ''Encyclopedie van Bijbelse plaatsen'' (Kampen: Kok, 2007), s.v. Adam</ref><ref>Derek Williams (ed.), ''New Concise Bible Dictionary'' (1989). </ref> of 30 km<ref>https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%93%D7%9D_(%D7%A2%D7%99%D7%A8). Hebreeuws artikel over de stad Adam.</ref><ref name=":1">Anne Rutger Fortuin, [https://www.geologischmuseumhofland.nl/files/GEA_juni_2015_&#x5B;JORDAAN&#x5D;.pdf 'Aardbevingen in het Jordaandal: geologische en archeologische getuigenissen'], in: Gea, juni 2015, vol. 48, nr. 2, pag. 35-61.</ref><ref name=":0">A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Blz. 10. </ref> ten noorden van Jericho, vlak bij Sartan (Saretan). Ze wordt vereenzelvigd met Tell ed-Damiyeh, ook geschreven Ed-Damijje<ref name=":0" />. Nabij ligt het huidige Jordaanse dorp Damia.
 
Bij Adam bleef het water van de Jordaan door een wonderwerk van God staan als een dam, zodat de Israëlieten over het de drooggevallen rivierbedding het beloofde land konden binnentrekken.<blockquote>''Joz 3:16  bleef het water dat van bovenaf kwam, staan. Het bleef staan als een dam heel ver weg bij de stad Adam, die naast Sarthan ligt. En het water dat naar de zee van de Vlakte, de Zoutzee, stroomde, verdween; het werd afgesneden. Toen stak het volk over, tegenover Jericho.'' (HSV)</blockquote>Over deze gebeurtenis, zie het commentaar op [[Jozua (boek)/3|Joz. 3:16]].
[[Bestand:Adam (stad) - wandkaart Böhl Meima 1921.jpg|geen|miniatuur|810x810px|Ligging van Adam]]
<br />
[[Bestand:1940s Survey of Palestine map of Damiya.png|geen|miniatuur|742x742px|Ligging van Adam (Tell Damiya) op kaart uit de jaren '40 van de 20e eeuw.]]
 
== Meer informatie ==
[https://en.wikipedia.org/wiki/City_of_Adam City of Adam], op en.wikipedia.org.
 
== Bronnen ==
S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld''. (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Adam. Hieruit is op 27 okt. 2020 tekst genomen en onder wijziging verwerkt. Van Ronkel was hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëdigd vertaler.
 
J.J. Bimson, ''Encyclopedie van Bijbelse plaatsen'' (Kampen: Kok, 2007), s.v. Adam.
 
== Voetnoten ==