Akkad

Uit Christipedia

Akkad was het eerste Semitische rijk in Mesopotamië, ca. 2350-2150 v.Chr.

De naam van het rijk is ontleend aan de hoofdstad Akkad. De stad wordt in het Soemerisch Agade genoemd. 

Het akkadisch is een Semitische taal die zowel aan het Hebreeuws als het Arabisch verwant is. 

De stad Akkad wordt het eerst vermeld op een inscriptie van koning Enšakušanna van de Soemerische stad Uruk, waarin hij beweert Akkad te hebben verslagen. Dat is de oudst bekende vermelding (stand 2012). Men schat dat deze inscriptie uit de 26e eeuw v.C. stamt. Indien dit juist is, dan is de stad Akkad een stuk ouder dan Sargon de Grote, aan wie de stichting van de stad wordt toegeschreven. In de streek waar Akkad later zou ontstaan, ontstond een eerste vorm van maatschappij, met de eerste scholen. 

Het Akkadische Rijk is gevestigd door Sargon de Grote. Deze heeft waarschijnlijk niet de stad Akkad gesticht, maar haar wel tot grootmacht gemaakt door de omliggende steden te veroveren.

Ligging van Akkadische gebied, met hoofdstad Akkad of Agade.

Vervolgens breidde hij zijn heerschappij eerst uit over geheel Soemer, en vervolgens over Elam, Noord-Mesopotamië en Syrië (Mari) met Cappadocië. Onder Sargon en zijn opvolgers - de bekendste is zijn kleinzoon Naram-Sin, die evenals hijzelf legendarische roem verwierf - was Akkad een centraal georganiseerde staat, met een uitgebreid ambtenarenapparaat en aan het hoofd een koning met goddelijke waardigheid. 

 Akkadische rijk (groen) ca. 2300 v.C.

Het noordelijke deel van Mesopotamië, waar Eufraat en Tigris elkaar het dichtst naderen, ten noorden van het eigenlijke Soemer, kwam door de dominantie van de hoofdstad Akkad eveneens bekend te staan als "Akkad". Er ontstond een traditie waarbij de heersers zich "koning van Sumer en Akkad" gingen noemen, als een twee-eenheid. Deze traditie is door de latere Babylonische koningen overgenomen. 

Het bergvolk der Goetaeërs maakte aan de Akkadische staat een eind. Klimaatverandering, die leidde tot droogte en mislukte oogsten, kan mede een oorzaak zijn geweest die de mensen uit de staat deed wegtrekken. De stad Akkad is nooit teruggevonden, mogelijk door de grondige verwoesting ervan door de Goetaeërs. 

Het verdwijnen van Akkad had een heropleving van de Soemerische stadstaten onder de Derde dynastie van Ur tot gevolg, waardoor het nieuwe tijdperk ook wel wordt aangeduid als de Soemerische renaissance (ca. 2100-2000 v.Chr.).

Bron

Art. Akkad op Wikipedia.nl. Hieruit is op 25 jan. 2012 tekst genomen en verwerkt.