Al-Qaida

Uit Christipedia

Al-Qaida (Arabisch voor 'het fundament') is een terroristische netwerkorganisatie die in 1988 werd opgericht door Osama Bin Laden (1957-2011) en als einddoel een Islamitisch wereldrijk nastreeft. Al-Qaida is een gezworen vijand van de staat Israël.

Bin Laden streed tegen de Verenigde Staten omdat zij militair optraden in Islamitische landen en Israël steunden. Al-Qaida is verantwoordelijk is voor de aanslag in het hart van New York op 9 september 2001, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen. 

In zijn laatste audioboodschap, gepubliceerd na zijn dood in 2011, dreigde Bin Laden dat de Verenigde Staten niet veilig zullen zijn zolang Palestina niet veilig is. Hij waarschuwde dat de aanvallen op de VS zullen voortduren zolang de steun aan Israël doorgaat. 

Dat leden van Al-Qaida ook onder moslims een slachting kunnen aanrichten, blijkt onder meer uit onderstaand nieuwsbericht. 

Slachting op bruidfeest Irak

In Irak zijn vijftien al-Qaeda-leden veroordeeld tot de doodstraf voor een slachting op een bruidsfeest. Vijf jaar geleden vermoordden ze zeventig mensen in het sjiitische stadje Dujail. De daders deden zich voor als Iraakse militairen bij een nep-controle post. Ze namen het bruidspaar en de gasten mee naar een afgelegen gebied en schoten alle mannen dood. Vijftien kinderen werden met een stuk steen aan hun nek in de Tigris gegooid. De vrouwen werden verkracht en de bruid werd in haar borst gestoken. Ze bloedde voor de ogen van haar aanstaande man dood. De daders noemden als motief dat de bruidegom een sjiiet was en de bruid een soenniet.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 17 juni 2011

In 2011 werd Osama Bin Laden door Amerikaanse soldaten gevonden en gedood in Afghanistan, waar hij zich verborgen had gehouden.