Azerbeidzjan

Uit Christipedia

Azerbeidzjan, officieel de Republiek Azerbeidzjan, is het grootste en dichtstbevolkte land in de Kaukasus en ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië.

De waterscheiding van de Kaukasus, die dwars door Azerbeidzjan loopt, wordt traditioneel beschouwd als de grens tussen Europa en Azië.

Ontstaan. De Democratische Republiek Azerbeidzjan, de eerste democratische en seculiere republiek in de islamitische wereld, werd opgericht in 1918, maar in 1920 werd het land door de Sovjet-Unie heroverd. Azerbeidzjan herwon zijn onafhankelijkheid in 1991.

Godsdienst. Een aanzienlijk gedeelte van de bevolking is islamitisch. De overheid en de staatsmedia moedigen de bevolking aan om terug te keren naar de islam, de religie van hun voorouders. De laatste jaren (anno 2011) wordt de godsdienstvrijheid steeds verder ingeperkt.

Tusssen Azerbeidzjan en Armenië betwist gebied

Nagorno-Karabach is een deel van Azerbeidzan waar vooral Armeniërs wonen. Het wordt ook Artsach genoemd. De hoofdstad is Stepanakert. Nagorno-Karabach was een autonome Armeense enclave in de Sovjet-republiek Azerbeidzjan. Kort na de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan in 1991 brak oorlog in Nagorno-Karabach (Artsach) uit. Azerbeidzjan verloor de controle over dat gebied en het gebied eromheen, en enkele andere regio's. De Armeniërs beheersen ook Azerbeidzjaans gebied dat tussen Nagorno-Karabach en Armenië in ligt. Nagorno-Karabach was tot 1994 een enclave, maar later wisten Armenië en Nagorno-Karabach een grensverbinding tot stand te brengen. De etnische Armeniërs hebben er, met steun van Armenië, een onafhankelijk staatje Artsach. Dit is niet internationaal erkend als onafhankelijke staat.

Buitenlandse betrekkingen

Rusland. Azerbeidzjan is een voormalige Sovjet-republiek. Rusland heeft een goede band met het land (anno 2020).

Turkije is een bondgenoot van Azerbeidzjan, waarvan de bevolking etnisch en godsdienstig verwant is aan Turkije.

Armenië. De verhouding met Armenië is vijandig. Sinds 1994 geldt een wapenstilstand, dat intussen meermaals is geschonden. De strijdkrachten van het olierijke Azerbeidzjan zijn veel sterker dan die van het verarmde Armenië (anno 2020). Rusland evenwel is een bondgenoot van het overwegend christelijke Armenië.

Geschiedenis

1988-1994. Tijdens en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie woedt er zes jaar lang een oorlog om Nagorno-Karabach.

1991. Azerbeidzjan wordt een onafhankelijke staat.

1994. Wapenstilstand tussen Azerbeidzjan en Armenië.

2012. Om de godsdienstvrijheid in te perken neemt de regering een nieuwe wet aan: wie religieus materiaal verspreidt dat niet door de staat gecensureerd is, kan een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar krijgen, of een boete van maximaal negen jaarsalarissen.

2016. De wapenstilstand met Armenië wordt geschonden. Aan beide zijden vallen zo'n honderd doden.

2020. In juni vallen bij grensschermutselingen met Armenië zestien doden. Daarop vind in de hoofdstad Bakoe de grootste demonstratie in jaren plaats; de betogers eiten dat hun regering de regio herovert. — In september brandden er gevechten los tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan wil Nagorno-Karabach herwinnen.

Meer informatie

Azerbeidzjan, nl.wikipedia.org.

Bron

Azerbeidzjan, nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 29 sept. 2020.

Erdogan: 'Turkije met heel zijn hart en alle middelen' achter Azerbeidzjan, NOS.nl, nieuwsbericht van 28 sept. 2020.