Caesarea-Filippi

Uit Christipedia

Caesaréa-Filippi, ook geschreven Caesarea Philippi of Cesarea Philippi, was een stad aan de voet van de Libanon. Jezus bezocht de streek. En daar beleed Petrus zijn Meester als de Zoon van de levende God.

Ligging. De plaats ligt 40 km ten noorden van het meer van Galilea, in het meest noordelijk gedeelte van het Beloofde Land, in de breedte van de Libanon, d. i. van de heerlijke, rijk bevochtigde vlakten tussen de Libanon en Hermon, in een oostelijke hoek van het dal, bij de bronnen van de Jordaan aan de zuidhelling van de Hermon. In de tijd van het Nieuwe Testament lag zij in de landstreek Gaulanitis.

Ligging van Caesarea-Filippi in het noorden

In de streek ontstaat de Jordaan uit een drietal bronrivieren, die alle op de Anti-Libanon ontspringen. Aan de noordoostzijde van het dorp komt uit een ruime grot, onder een hoge loodrechte rotsmuur de meest oostelijke bron van de Jordaan, die 1 ½ uur verder gaans met de noordelijke takken samenvloeit.

De streek werd vanouds door heidenen bewoond. Boven de genoemde grot waren nissen ingehouwen met beelden en opschriften en in de nabijheid een witmarmeren tempel aan de Griekse god Pan gewijd, die door de ouden in bossen en eenzame plaatsen vereerd werd en aan deze afgelegene plaats de naam gegeven heeft. In 20 vóór Chr. had Herodes I dit gebied gekregen. Volgens Josephus richtte Herodes I deze tempel in ter ere van Augustus. Men noemde de stad Paneas. Er is thans een dorp Banias. Ruim een uur gaans verderop staat nog een oud vervallen kasteel der Saracenen van diezelfde naam. Vroeger heette zij waarschijnlijk Baäl Gad.

Dichtbij de grot van Pan plaatste Herodes een beeld van de keizer. Daar werd de Romeinse opperheerser goddelijk eer bewezen.

De stad werd door de jongste en zoon van Herodes I, de viervorst Philippus, vergroot, verfraaid en uitgebreid. Hij noemde haar naar de Romeinse keizer Caesar Augustus, en, ter onderscheiding van de zeestad Caesarea, ook naar zichzelf, Caesarea-PilippiCaesar betekent ‘keizer’. Later noemde Herodes Agrippa II haar ter ere van keizer Nero, Neronias.

In dit meest verwijderde deel van het joodse land, waar Philippus regeerde, - in dit stil en bosrijk oord was het dat Jezus na een eenzaam gebed (Luk. 9: 18), voor de eerste maal aan zijn leerlingen vroeg, wie hij was, maar ook met de eerste openbaring van zijn Godheid de eerste lijdensverkondiging verbond (Matth. 16: 13; Mark. 8: 27).

Mr 8:27  En Jezus vertrok met zijn discipelen naar de dorpen van Caesarea-Filippi. En onderweg vroeg Hij zijn discipelen en zei tot hen: Wie zeggen de mensen dat Ik ben? (TELOS)

Bronnen

H. Zeller, Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk. Eerste deel A - J. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1867) s.v. Cesarea. Hieruit is op 9 juni 2014 tekst genomen en verwerkt.

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Cesarea Philippi' is op 9 juni 2014 verwerkt.

Grieks-Nederlands Lexicon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.

Caesarea Filippi, artikel op BijbelsePlaatsen.nl, geraadpleegd op 9 juni 2014.