Comité Gemeentehulp Israël (CGI)

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Comité Gemeentehulp Israël (CGI), opgericht in 1985, ondersteunt Messiaans-Joodse gemeenten en bedieningen in Israël met gebed en geld. Ook informeert het christenen in Nederland over (1) de Messiaans-Joodse gemeenten in Israël en (2) de Joodse wortels van het christelijke geloof.

Het CGI ziet zichzelf als een bruggenbouwer tussen de christenen en kerken in Nederland en de Messiaanse beweging in Israël. Het ondersteunt zo'n zestig Messiaanse gemeenten en bedieningen (2011)[1].

Uitgangspunt[2] hierbij zijn deze woorden uit het Nieuwe Testament:

Immers, als de heidenen aan hun geestelijke weldaden deel gekregen hebben, zijn zij ook verplicht hen met stoffelijke te dienen. (Romeinen 15:27)

Want Hij is onze vrede, Die beiden één gemaakt heeft. En door de tussenmuur, die scheiding maakte, af te breken…. (Efeziërs 2:14)

Het CGI gelooft dat (1) God Israël niet heeft verstoten, noch dat de gemeente Israël heeft vervangen en (2) dat God aan de aartsvaders verbondsbeloften heeft gegeven ten aanzien van het land Israël, die Hij gestand zal doen.

CGI-Holland is een dochterstichting van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE).

Ontstaan

Het Comité Gemeentehulp Israël is opgericht in het voorjaar van 1985 binnen het verband van de toenmalige Broederschap van Pinkstergemeenten. De aanloop vormde een gebedskring 'Gemeentecontact Holland-Israël', gestart door Hans Murris en gericht op de Messiaanse gemeenten in Israël. Marie-Louise Hak maakte de noden en gebedsonderwerpen vanuit lsraël bekend. Indertijd waren er 26 huisgemeenten van Messiasbelijdende Joden en Arabieren; deze groepen waren geen afdelingen van een of andere Westerse kerk. De Messiaanse gemeenten waren merendeels 'ondergronds', gemêleerd en omvatten in totaal een paar honderd Messiasbelijdende Joden.

Meer informatie

Website van het CGI: www.cgi-holland.nl

Bronnen

Artikel Visie en doelstelling, CGI-Holland.nl, geraadpleegd 21 nov. 2016

Een pagina op 28 november 2016 ontvangen van CGI met informatie (waarom gevraagd was) over het ontstaan van het comité.

Voetnoot

  1. CGI stelt positieverklaring Israël op, nieuwsbericht in: Reformatorisch Dagblad, 14 maart 2011.
  2. Artikel Visie en doelstelling, CGI-Holland.nl, geraadpleegd 21 nov. 2016