Een complot is een samenzwering. Het woord wordt ook bezigd voor een bende samenzweerders.[1] Een samenzwering is een geheime afspraak, verbintenis tussen een aantal personen tegen een of meerdere andere personen of groep van personen. De samenzweerders hebben kwaad in de zin.

Tegen David. Davids zoon Absalom wilde David van de troon stoten en zelf koning worden. Hij stal het hart van het volk en wist Davids raadsman Achitofel voor zich in te nemen.

2Sa 15:12  Ook ontbood Absalom, toen hij de offers zou brengen, de Giloniet Achitofel, Davids raadsman, uit zijn stad Gilo. Zo werd het een machtige samenzwering, en voortdurend kwam er meer volk bij Absalom. (NBG51)

De Statenvertaling heeft 'verbintenis'. David vluchtte. Het leger van David versloeg echter dat van Absalom. Deze werd op zijn vlucht gedood.

Tegen Jezus. De tegenstanders van de Heer Jezus zochten Hem om te brengen.

Mt 12:14 De farizeeen nu gingen naar buiten en beraadslaagden tegen Hem dat zij Hem zouden ombrengen. (TELOS)

Mt 26:4  en zij beraadslaagden dat zij Jezus met list zouden grijpen en doden; (Telos)

Mr 3:6 En de farizeeen gingen terstond naar buiten met de herodianen en beraadslaagden tegen Hem, hoe zij Hem zouden ombrengen. (TELOS)

Joh 11:53 Van die dag af dan beraadslaagden zij om Hem te doden. (TELOS)

Tegen Paulus. Toen Saulus (Paulus) na zijn bekering in Damascus ging betogen dat Jezus de Christus is, bracht hij de Joden daar in verwarring. Zij beraadslaagden samen om hem te doden. Paulus wist echter te ontkomen.

Hnd 9:22  Saulus echter werd steeds krachtiger en bracht de Joden die in Damaskus woonden in verwarring door te bewijzen dat Deze de Christus is.  Hnd 9:23  Toen er nu vele dagen verlopen waren, beraadslaagden de Joden samen om hem te doden.  Hnd 9:24  Hun aanslag werd Saulus echter bekend. En ook bewaakten zij dag en nacht de poorten om hem te kunnen doden.  Hnd 9:25  Zijn discipelen echter namen hem ‘s nachts mee en lieten hem door de muur in een mand naar beneden zakken. (Telos)

Voetnoot

  1. VanDale.nl, s.v. Complot. Geraadpleegd 14 juni 2020.