Het coronavirus is een virus dat zijn naam ontleend aan de krans (in het Latijn corona = krans, kroon) rond de virusdeeltjes.

Coronavirussen vertonen een corona (krans) wanneer men ze door een elektronenmicroscoop beziet.

Kroon. Als men het virus onder een elektronenmicroscoop beziet, lijkt het een beetje op een kroon.

Soorten. Er zijn verschillende soorten (varianten) van het virus. De bekendste zijn de levensbedreigende SARS-virus, het MERS-virus en het SARS-CoV-2-virus. SARS en MERS eisten samen minder dan 1000 doden[1]. SARS-CoV-2 eiste veel meer slachtoffers.

SARS-CoV-2

Eind 2019 werd in de Chinese stad Wuhan het coronavirus SARS-CoV-2 ontdekt, dat de besmettelijke luchtwegaandoening COVID-19 bij mensen veroorzaakt. Het werd aanvankelijk Wuhan-virus genoemd of 2019-nCoV; 2019 ziet op het jaar waarin het is ontdekt.

 
Een model van SARS-CoV-2

Toen het virus zich snel verspreidde naar andere landen, riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 30 januari een internationale noodsituatie uit.

Ziektes. De coronavirussen zijn ziekteverwekkers voor zoogdieren, vogels en mensen. Ze kunnen infectieziektes aan de longen en luchtwegen veroorzaken.

Patiënten met het virus SARS-CoV-2 hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. De meeste patiënten krijgen een longontsteking. Een kwart van de patiënten krijgt te maken met ernstige klachten, soms met dodelijke afloop. Er was in februari 2020 nog geen medicijn. Daarom konden artsen alleen de symptomen (koorts, benauwdheid) bestrijden. Het sterftecijfer wordt (feb. 2020) geschat op ongeveer 2 procent.

Risicogroepen. Mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen of ouderen hebben de grootste kans op ernstige klachten.

Verspreiding. Het virus verspreidt zich via dieren en mensen. Buiten een lichaam van een dier of mens kan het virus niet goed overleven. Een infectieziekte door het coronavirus doet de patiënt niezen en hoesten, waardoor het virus op andere mensen overgedragen kan worden. Als mensen niet ziek zijn, is de kans op verspreiding zeer gering.

Afweer. Ons ingeboren afweersysteem kent het virus niet en stelt zich daartegen te weer. Als iemand het coronavirus heeft gehad, herkent het afweersysteem het virus bij de volgende besmetting en zal het meteen reageren, zodat iemand niet opnieuw ziek wordt.

Voorzorg. Uit voorzorg, ter voorkoming van besmetting, wordt aanbevolen regelmatig je handen wassen, te niezen in de binnenkant van je elleboog in plaats van op je hand, en papieren zakdoekjes te gebruiken om je neus te snuiten. Medisch personeel dient mondkapjes te dragen.

Meer informatie

SARS-CoV-2, nl.wikipedia.org

Zie ook

Ziekte en genezing | Pest

Bronnen

Q&A over coronavirus: hoe gevaarlijk is het en kun je het vaker krijgen? NOS.nl, 6 feb. 2018.

De wereld en de race tegen het coronavirus, Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. Informatieve video over het coronavirus.

Voetnoot

  1. De wereld en de race tegen het coronavirus, Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. Informatieve video over het coronavirus.