Cyberaanval

Uit Christipedia

Een cyberaanval is een poging om via internet een ander computer(systeem) te ontregelen. Vanuit het Westen zijn bijvoorbeeld cyberaanvallen op Iraanse computers van het Iraanse atoomprogramma uitgevoerd. Doel van de aanvallen was door ontregeling van de computers de ontwikkeling van kernwapens te verstoren. De aanval begon onder de Amerikaanse president George W. Bush. Zijn opvolger president Barack Obama verhevigde in 2010 de cyberaanvallen.

Tijdens de kortdurende Israël-Gaza-oorlog in het najaar van 2012 voerden hackers meer dan 44 miljoen cyberaanvallen op Israëlische computersystemen uit, met het doel Israëlische regeringswebsites plat te leggen en alle mogelijke schade toe te brengen aan de computersystemen die de Israëlische infrastructuur en financiële instituten besturen. Volgens de Israëlische minister van Financiën waren alle pogingen op één na mislukt[1].

Een ander geval van cyberaanvallen:

Japan: China voert cyberaanvallen uit 

"Zeker 19 Japanse websites, waaronder die van een ministerie, rechtbanken en een ziekenhuis, zijn doelwit geworden van cyberaanvallen. Vermoedelijk zit China achter de aanvallen, aldus de Japanse autoriteiten. Op de websites staan boodschappen die verkondigen dat de Diaoyu-eilanden in de Oost-Chinese Zee aan China toebehoren. De eilanden staan onder Japans bestuur en heten in dat land Senkaku. Volgens de Japanse nationale politie zijn zo'n 300 Japanse organisaties potentieel doelwit van Chinese 'hacktivisten'. Op Chinese websites zijn aanwijzingen voor geplande nieuwe aanvallen gevonden, aldus de politie. Ondertussen lijken de grote en soms gewelddadige anti-Japanse protesten in China wat geluwd. Zo verzamelde zich buiten de Japanse ambassade in Peking woensdag geen grote menigte, zoals dinsdag en in het weekeinde." 

(Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 19 sept. 2012)

Bij een aanval kan gebruikt worden gemaakt van 'malware', een afkorting van 'malicious software' (= 'kwaadaardige software'), dat is software van kwaadwillenden. Een speciaal ontwikkeld computervirus, genaamd Stuxnet, legde een vijfde van de computers van het Iraanse nucleaire lab Natanz tijdelijk stil. In 2012 was sprake van een zeer geavanceerd computervirus, genaamd Flame, dat beveiligingsexperts versteld deed staan. Flame kan spioneren door toetsenbordaanslagen te registreren en kopieën van een schermbeelden te maken.

Meer informatie

Een wereldkaart die momentane cyberaanvallen toont is te zien op Sicherheitstacho.eu .

Bronnen

Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 1 juni 2012.

Voetnoot

  1. Ryan Jones, De Gaza-oorlog is voorbij, maar de hacker-oorlog niet, nieuwsbericht op IsraelToday.nl, 23 nov. 2012.