Cyprus

Uit Christipedia

Cyprus is een groot eiland in de Middellandse Zee, tegenover de kusten van Syrië en Cilicië.

Een bewoner van het eiland heet 'Cypriër' of 'Cyprioot'.

"Cyprus" is ook de naam van een welriekende struik of boom.

Het gezelschap van de apostel Paulus kwam op het eiland tijdens zijn eerste zendingsreis.

Hnd 13:4 Zij dan, uitgezonden door de Heilige Geest, kwamen in Seleucië en voeren vandaar af naar Cyprus. Hnd 13:5 En toen zij in Salamis kwamen, verkondigden zij het woord van God in de synagogen van de Joden; zij nu hadden ook Johannes als dienaar. Hnd 13:6 Toen zij nu het hele eiland waren doorgegaan tot Pafos toe, vonden zij een man, een tovenaar, een valse profeet, een Jood wiens naam Barjezus was; (TELOS)
Van Pafos voeren zij af.
Hnd 13:13 Het gezelschap van Paulus nu voer af van Pafos en kwam in Perge in Pamfylie; ... (TELOS)
Een 'vroege' discipel van de Heer was de Cypriër Mnason. Bij hem zou de apostel Paulus worden gehuisvest.
16  En ook gingen er van de discipelen uit Caesarea met ons mee en brachten ons bij een zekere Mnason, een Cypriër, een vroege discipel, bij wie wij zouden worden gehuisvest. (Telos)

Tegenwoordig

Het noorden van Cyprus wordt sinds 1974 door Turkije illegaal bezet. Turkije weigert (anno 2010) de relaties met het Griekse deel te normaliseren en blokkeert elke toenadering van de Griekse en Turkse gemeenschappen op Cyprus. 

Bron

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Cyprus' is op 14 feb. 2018 verwerkt.