De Betteld

Uit Christipedia

De Betteld is een Nederlands christelijk vakantiepark en conferentiecentrum te Zelhem, in De Achterhoek, een streek in de provincie Gelderland. De Betteldgroep heeft meerdere vestigingen, in Nederland en België.

De hoofdvestiging is in Zelhem. Dit park is 21 hectare groot en boekt voor zijn vakanties en conferenties in een jaar (anno 2022) ongeveer 150.000 overnachtingen.

Het christelijke karakter van De Betteld komt naar voren in programma voor volwassenen, het kinder- en tienerwerk en de conferenties die op de vestigingen worden georganiseerd. De Betteld wordt bezocht door christenen uit alle kerkelijke richtingen. De nadruk ligt op wat hen bindt.

Ligging van De Betteld. Op de voorgrond zijn de recratieplas en chalets te zien.

De Betteld ('De Betteld Groep) heeft vier vestigingen (anno 2022):

  • Christelijk vakantiepark en conferentiecentrum De Betteld te Zelhem, de hoofdvestiging.
  • Groepsaccommodatie Betteld-Amerongen te Amerongen
  • Conferentiecentrum Het Brandpunt te Doorn
  • Een vestiging in België


Betteld Vakantieweken 2016, Youtube.com, gepubliceerd in juli 2016. Impressie van De Betteld te Zelhem uit 2016.

Geschiedenis

De Betteld werd opgericht in 1972 door Bertus Hobelman als Kamperen bij de boer. In dat eerste jaar waren er 22 kampeerplekjes en kwamen er 40 gezinnen op vakantie. De kleinschalige christelijk camping was indertijd uniek. Na het plotseling overlijden van de oprichter in 1979 namen zijn zoons Gerhard en Marten Hobelman, resp. 22 en 19 jaar oud, de camping over. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit tot een 4-sterrenvakantiepark.

In 2002 werden een grote evenementenhal met 1800 zitplaatsen, tientallen chalets en een herberg gebouwd; ook werd een recreatieplas aangelegd. Dit was de start van het christelijk conferentiecentrum De Betteld.

In 2006 kwam Gerhard Hobelman alleen aan het roer van het bedrijf te staan.

Op 1 juli 2012 nam De Betteld conferentiecentrum Bethanië in Amerongen over. Het kreeg de naam Betteld-Amerongen. De accomodatie telt 80 bedden (anno 2016).

Daarnaast nam De Betteld een camping in Cadzand over. Deze tweede camping, genaamd Betteld Cadzand-Bad, ging in 2013 open. De camping wordt (anno 2016) geleid door het echtpaar Bas en Veronique Hobelman. Bas is de zoon van directeur Gerhard Hobelman.

In mei 2014 nam de Betteld de exploitatie van conferentiecentrum Het Brandpunt te Doorn (provincie Utrecht) over van Stichting Het Zoeklicht. In Het Brandpunt zijn verscheidene christelijke organisaties opgericht, onder meer de Evangelische Omroep en De Navigators. In Het Brandpunt werden en worden conferenties, bezinningsdagen, studieweekenden en retraites verzorgd.

In maart 2022 verkocht De Betteld de vestiging in Cadzand, in de provincie Zeeland

Meer informatie

Website van De Betteld: www.betteld.nl

Bronnen

E-mailbericht Uitnodiging Open Dag de Betteld Groep 29 april 2017, verzonden 6 april 2017.

50 jaar De Betteld 1972-2022, BetteldAgenda.nl. Geraadpleegd 17 juni 2022.