Duitsland

Uit Christipedia

Duitsland, officieel de Bondsrepubliek Duitsland, is een land in Centraal-Europa, dat onder meer grenst aan Nederland en België. De Bondsrepubliek telt bijna 82 miljoen inwoners (2011) en is een federatie van 16 deelstaten (Duits: Bundesländer). Duitsland is door zijn bevolkingsomvang de grootste lidstaat van de Europese Unie.

Duitsland heeft de vierde economie van de wereld (in 2009) en de grootste uitvoer ter wereld (in 2009).

Godsdienst

Van de bevolking is 67% religieus (2007).

Christenheid. Van de Duitsers rekent 63% (2009) zich tot het christendom.

De kerken worden gefinancierd door bijdragen van kerkleden en door de overheid met de opbrengsten van de inkomstenbelasting. Zo ontving de Evangelische Kerk in Duitsland in 2008 4,7 miljard euro van de overheid en de Rooms-Katholieke 5,06 miljard euro[1].

Katholieken. Van de bevolking is 31% katholiek (2007). De katholieken vormen het grootste kerkgenootschap. Ze wonen vooral in het zuiden en het westen van het land.

Protestanten. Bijna 30,2% (stand 2007) van de bevolking is lid van de protestantse Evangelische Kerk in Duitsland (EKD). In 2015 bedroeg het aantal leden 22,3 miljoen[2]. De EKD is vooral luthers, en deels gereformeerd. De leden wonen vooral in het noorden van Duitsland.

In de na-oorlogse jaren valt een tijdelijke opleving te merken. Na 1960 echter kreeg de theologie van de zeer vrijzinnige theoloog Rudolf Bultmann grote invloed. In de jaren 70 komt een sociaal activisme op: theologen staan liever op de barricaden en willen onrecht bestrijden, desnoods met geweld. Veel gemeenten echter wezen de linkse revolutionaire prediking van de jonge theologen af en verlangden naar een vertroostende, voluit Bijbelse prediking[3]

In 2016 wees de synode van de EKD zending onder Joden af, terwijl men vasthield aan de trouw en verkiezing van God aangaande Israël en verklaarde dat Gods verkiezing van de Gemeente niet in de plaats van die van Israël is gekomen[4].

Orthodoxen. Ongeveer 2 procent zijn orthodoxe christenen.

Kerkgang. Een op de vijf West-Duitsers bezoekt minstens één keer per maand een kerk; in het oosten van Duitsland is dat minder dan een op de tien (jaar 2009)[5]. 4,2 procent van de bevolking (stand 2007) bezoekt 's zondags een katholieke kerk en 1,2 procent een EKD-kerk.

Ontkerkelijking. Het ledental van de volkskerk de Evangelische Kerk in Duitsland neemt al jaren af. Ook het ledental van de Rooms-katholieke kerk daalt.

Joden. Er is een kleine joodse minderheid van 0,2 procent. Het gaat meestal om recente immigranten uit Oost-Europa en Rusland.

Moslims. Er zijn ongeveer 3,3 miljoen moslims, hoofdzakelijk Turken en Koerden.

Niet-religieuzen. Van de bevolking is 33% niet-religieus (2007). Voor ruim eenderde (36,5%) van de West-Duitse bevolking betekent de kerk niets. Het oosten van Duitsland, de voormalige communistische DDR, is het meest verregaand ontkerkelijkt. Meer dan driekwart van de Oost-Duitse bevolking noemt zich ongelovig (jaar 2009)[5]. Het aantal atheisten en niet-religieuze mensen neemt toe. In het westen van Duitsland is het aantal atheisten van 4% (in 2000) gegroeid tot 7% (in 2009)[5].

Antisemitisme

Het antisemitisme is anno 2011 wijdverbreid in Duitsland[6]. Rechts-extremisten, ontkenners van de Holocaust en extremistische moslims gebruiken internet als medium voor hun antisemitische uitlatingen. In de samenleving is een gewenning aan anti-joodse tirades en praktijken. Die zijn gegrond op voordelen, diepgewortelde cliché's en onwetendheid.

Landsbestuur

Duitsland kent een parlementaire democratie. De Christen Democratische Union (CDU) is verreweg de grootste fractie in de Duitse parlement (2009).

Geschiedenis

Enkele notitie om te beginnen:

1942: Op de conferentie in een villa aan de Wannsee nabij Berlijn beramen de nazileiders de genocide op de Europese Joden.

Meer informatie

Artikel Duitsland op Wikipedia.nl

Idea.de. Duitstalige christelijke nieuwssite.

Bronnen

Onder meer:

Artikel Duitsland op Wikipedia.nl

Voetnoten

  1. Nieuwsartikel Fors minder inkomsten voor kerken in Duitsland, op ND.nl, 29 juli 2009
  2. Die evangelische Kirche schrumpft schneller als die katholische, nieuwbericht op Idea.de, 15 juli 2016.
  3. Strijd over erkenning van Vrije Evang. Theol. Academie, nieuwsbericht in het Reformatorisch Dagblad, 27 april 1974.
  4. Gemischte Reaktionen auf Nein der EKD-Synode zur Judenmission, nieuwsbericht op Idea.de, 10 nov. 2016
  5. 5,0 5,1 5,2 Nieuwsartikel Aantal atheisten in Duitsland groeit op ND.nl, 18 aug. 2009 
  6. Dat staat in een rapport dat deskundigen hebben geschreven op verzoek van de Duitse regering. De uitkomst van dat rapport kwam in januari 2012 in het nieuws.