Hadrianus
Hadrianus (Latijn: Publius Aelius Traianus Hadrianus Augustus) (76 — 138), was Romeins keizer van 117 tot 138. Hij was een vooruitstrevend vorst. Hij staat bekend om het bouwen van de Muur van Hadrianus, die de noordelijke grens van Britannia aangaf. In Rome herbouwde hij het Pantheon, de Engelenburg en construeerde de Tempel van Venus en Roma. Hij was een liefhebber van de Griekse cultuur. Hij was de derde van de vijf adoptiekeizers.
Hij was de christenen niet zeer vijandig. Het keizerlijke besluit van 112 bleef echter van kracht. Toen keizer Hadrianus de Joden de besnijdenis verbood, brak een hevige opstand van de Joden uit, aan wier hoofd zich Barkochba („Zoon der Ster”) stelde. In de driejarige strijd (132-135) vielen 580.000 Joden. Geheel het land van Israël werd verwoest en op de bodem van Jeruzalem werd een heidense stad gebouwd. Op de plaats van de tempels verrees een tempel voor de Romeinse oppergod Jupiter, op de plaats van het Heilige Graf een voor de godin Venus.
Bronnen
Hadrianus, nl.wikipedia.org. Enige tekst is onder wijziging verwerkt op 11 nov. 2018.
H.M.H. Bartels, Geschiedenis der Katholieke Kerk (Venloo: G. Mosmans senior, 1926) blz. 39. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 11 nov. 2018.