Hattirsatha

Uit Christipedia

Hattirsatha was de titel of ambtsnaam van de Perzische stadhouder in Judea.

Het Hebreeuwse woord is תרשׁתא, Tirshatha. De naam is van vreemde herkomst, naar het schijnt een Perzisch woord. Het betekent 'de gestrenge'[1]. De naam komt 5x voor in het Oude Testament. Het Strongnummer is 08660. Het heeft betrekking op de stadhouder, landvoogd of gouverneur. Het was de titel en/of ambtsnaam van de Perzische stadhouder in Judea. Engels: Tirshatha.

Nehemia was hattirsatha en gebruikte de titel in zijn boek:

Ne 8:9 (8-10) En Nehemia (dezelve is Hattirsatha) en Ezra, de priester, de schriftgeleerde, en de Levieten, die het volk onderwezen, zeiden tot al het volk: (SV)
Ne 8:9 En Nehemia (dat is de stadhouder) met de priester-schriftgeleerde Ezra en de Levieten, die het volk onderricht gaven, zeiden tot het gehele volk: (NBG51)
Ne 8:9 (8-10) En Nehemia (hij was [Zijne] Excellentie, [de stadhouder]), Ezra, de priester en schriftgeleerde, en de Levieten die het volk onderwezen, zeiden tegen heel het volk: (HSV)
Ne 10:1 Tot de verzegelingen nu waren: Nehemia Hattirsatha, zoon van Hachalja, en Zidkia, (SV)

Voetnoot

  1. P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling (Haarlem: De erven F. Bohn, 1866) s.v. Hattirsatha.