Henoch (apocriefen): verschil tussen versies

Toegevoegde inhoud Verwijderde inhoud
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Henoch''' is de naam van enkele joodse geschriften met visioenen die [http://www.christipedia.nl/Artikelen/H/Henoch_(zoon_van_Jered) Henoch], die na een wandel...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Henoch''' is de naam van enkele joodse geschriften met visioenen die [http://www.christipedia.nl/Artikelen/H/Henoch_(zoon_van_Jered) Henoch], die na een wandel met God werd weggenomen, gehad zou hebben.
'''Henoch''' is de naam van enkele joodse geschriften met visioenen die [[Henoch (zoon van Jered)|Henoch]], die na een wandel met God werd weggenomen, gehad zou hebben.


Zie art. [http://www.christipedia.nl/Artikelen/H/Henoch_(naam) Henoch (naam)] voor de betekenis van de naam en andere verwijzingen.
Zie art. [[Henoch (naam en verwijzing)|Henoch( naam en verwijzing)]] voor de betekenis van de naam en andere verwijzingen.


Het gaat om de volgende boeken Henoch:
Het gaat om de volgende boeken genaamd Henoch:
* 1 Henoch, bekend ten tijde van de eerste christenen en aangehaald door Judas in zijn brief in het Nieuwe Testament.
* 2 Henoch
* 3 Henoch
In het bijbelboek Judas wordt een profetie van Henoch geciteerd, die niet is te vinden in het [[Oude Testament]].<blockquote>''Jds 1:14 En ook Henoch, de zevende van Adam af, heeft van dezen geprofeteerd door te zeggen: Zie, de Heer is gekomen temidden van zijn heilige tienduizenden, Jds 1:15 om oordeel uit te oefenen tegen allen en elke ziel te bestraffen om al hun werken van goddeloosheid die zij goddeloos bedreven hebben, en om alle harde woorden die goddeloze zondaars tegen Hem gesproken hebben.'' (TELOS)</blockquote>Judas citeert uit 1 Henoch 60:8 "Henoch, de zevende van Adam", en uit 1 Henoch 1:9. "Ziet, de Heere is gekomen met Zijn vele duizenden heiligen"


1 Henoch is een apocrief boek, dat niet tot de canon behoort. Het verwijst naar de Messias als 'Zoon van God'. De passage in het boek van Henoch (1 Hen. 1:9) dat spreekt van Christus' uitvoering van het oordeel, luidt als volgt: <blockquote>''"Ziet, de Heere is gekomen met Zijn vele duizenden heiligen; Om gericht te houden tegen allen, en te straffen alle goddelozen onder hen, vanwege al hun goddeloze werken, die zij goddelooslijk gedaan hebben, en vanwege al de harde woorden, die de goddeloze zondaars tegen Hem gesproken hebben."''</blockquote>De reiziger James Bruce nam bij zijn terugkeer uit Egypte in het jaar 1773 drie handschriften van het hele boek in het Ethiopisch mee. In 1821 werd in het Engels vertaald. Het boek beweert een reeks van openbaringen aan Henoch en Noach te zijn.
1 Henoch, bekend ten tijde van de eerste christenen en aangehaald door Judas in zijn brief in het Nieuwe Testament.


== Bron ==
2 Henoch

3 Henoch

In het bijbelboek Judas wordt een profetie van Henoch geciteerd, die niet is te vinden in het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/O/Oude_Testament Oude Testament].<blockquote>''Jds 1:14 En ook Henoch, de zevende van Adam af, heeft van dezen geprofeteerd door te zeggen: Zie, de Heer is gekomen temidden van zijn heilige tienduizenden, Jds 1:15 om oordeel uit te oefenen tegen allen en elke ziel te bestraffen om al hun werken van goddeloosheid die zij goddeloos bedreven hebben, en om alle harde woorden die goddeloze zondaars tegen Hem gesproken hebben.'' (TELOS)</blockquote>Judas citeert uit 1 Henoch 60:8 "Henoch, de zevende van Adam", en uit 1 Henoch 1:9. "Ziet, de Heere is gekomen met Zijn vele duizenden heiligen"

1 Henoch is een apocrief boek, dat niet tot de canon behoort. Het verwijst naar de Messias als 'Zoon van God'. De passage in het boek van Henoch (1 Hen. 1:9) dat spreekt van Christus' uitvoering van het oordeel, luidt als volgt: "Ziet, de Heere is gekomen met Zijn vele duizenden heiligen; Om gericht te houden tegen allen, en te straffen alle goddelozen onder hen, vanwege al hun goddeloze werken, die zij goddelooslijk gedaan hebben, en vanwege al de harde woorden, die de goddeloze zondaars tegen Hem gesproken hebben."

De reiziger James Bruce nam bij zijn terugkeer uit Egypte in het jaar 1773 drie handschriften van het hele boek in het Ethiopisch mee. In 1821 werd in het Engels vertaald. Het boek beweert een reeks van openbaringen aan Henoch en Noach te zijn.

=== Bronnen ===
''A New and Concise Bible Dictionary'' (George Morris, 1899) s.v. Enoch. Hieruit is op 12 okt. 2012 tekst genomen, vertaald en verwerkt.
''A New and Concise Bible Dictionary'' (George Morris, 1899) s.v. Enoch. Hieruit is op 12 okt. 2012 tekst genomen, vertaald en verwerkt.