Homeopathie

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op de in 1796 geformuleerde denkbeelden van de Duitse arts Samuel Hahnemann. De geneeswijze wordt gebruikt voor het genezen van een groot aantal ziektes.

Het woord komt uit de oud-Griekse woorden ὅμοιος, homoios (= gelijksoortig) en πάθος, pathos (= lijden of ziekte).

Twee beginselen. Homeopathie is gebaseerd op twee beginselen, namelijk de beginsel van ‘het gelijke wordt met het gelijkende genezen’ en het beginsel van ‘de minimale dosering’. Homeopaten beschouwen deze beginselen als wetten. Het gelijksoortigheidsbeginsel ofwel het beginsel "het gelijke wordt met het gelijkende genezen" houdt in dat een homeopathisch geneesmiddel geschikt is voor de behandeling van een ziekte als het middel bij een gezond persoon dezelfde ziekteverschijnselen verwekt als die waaraan de zieke lijdt.

De homeopathische behandeling bestaat uit het voorschrijven van homeopathica. Dit zijn stoffen die stapsgewijs sterk verdund en geschud zijn en die in zuivere vorm dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte zouden verwekken. De homeopathie gaat ervan uit dat stoffen krachtiger worden naarmate ze meer verdund worden. Homeopaten beweren dat die stoffen, mits juist verdund, de genezing teweegbrengen. De verdunning is gebaseerd op het beginsel van 'de minimale dosering'.

Beoordeling. Homeopathie is een van de meest onderzochte alternatieve geneeswijzen. De toegeschreven werkzaamheid is niet op wetenschappelijke wijze aangetoond. De werking van homeopathie is niet groter dan die van placebo's. Homeopathie wordt daarom als pseudowetenschap en kwakzalverij aangemerkt.

Meerdere studies hadden als uitkomst dat homeopathie niet werkt. Andere studies echter beweerden het tegenovergestelde. De National Health and Medical Research Council (Nationale Gezondheids- en Medisch Onderzoeksraad) in Australië beoordeelde meer dan 1800 studies over homeopathie en concludeerde dat er geen bewijs is voor de doeltreffendheid van homeopathie; er geen deugdelijk bewijs dat een homeopathisch middel beter werkt dan een namaakmedicijn (placebo)[1].

Risico. Wie een homeopathisch middel verkiest boven een geneesmiddel waarvan de werking wel is aangetoond, met hem kan het slechter gaan[1].

Meer informatie

Art. Homeopathie op Wikipedia.nl

Herwig Künze, Homeopathie - een christelijke geneeswijze? Uitgave van de Stichting "Werkgroep Schepping". Pagina's: 22. Download van DeWegwijzer.net (pdf-formaat). De auteur is een Oostenrijkse ex-homeopathische arts.

Gerard Feller, Homopathie (1990), artikel op Stichting-Promise.nl

R. van der Ven, Homeopathie (oktober 2003). Artikel op BijbelEnOnderwijs.nl.

Voetnoot

  1. 1,0 1,1 Terrence McCoy, No evidence homeopathy is any better than a placebo, major Australian study says, op www.washingtonpost.com, 11 maart 2015. https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2015/03/11/no-evidence-homeopathy-is-any-better-than-a-placebo-major-australian-study-says/