Hor

Uit Christipedia

Hor is de naam van twee verschillende bergen genoemd in het Oude Testament: 1. een berg bij de grens van Edom; 2. een berg bij de Middellandse Zee aan de noordelijke grens van het land van Israël.

Naam. De Hebreeuwse naam is הר, Hor. De plaatsnaam is een andere vorm van Har = berg, en betekent eveneens 'berg'.

Nu 20:22 Toen braken de Israëlieten van Kades op en zij kwamen, heel de gemeenschap, bij de berg Hor. (HSV)

De berg Hor is in het Hebreeuws Hor HaHar, lett. Hor de berg. De naam Hor komt 12x voor in het Oude Testament. Het strongnummer is H2023

De berg Hor bij Edom

De berg bevindt zich ten oosten van de vallei van Araba en is de hoogste top van de gehele rug van zandsteen bergen in Edom ten oosten van de oude stad Petra. De berg ligt aan de grens van het vroegere Edom; Num. 20:23; 33:37.

Nu 20:22 Toen braken de Israëlieten van Kades op en zij kwamen, heel de gemeenschap, bij de berg Hor. Nu 20:23  En de HEERE zei tegen Mozes en tegen Aäron, bij de berg Hor, aan de grens van het land van Edom: (HSV)

Thans ligt de berg in het gebied van Jordanië.

Een mogelijke berg Hor ('berg van Aäron') bij Edom

Op deze berg stierf Aäron, de eerste hogepriester van Israël.

Nu 33:38  Toen beklom de priester Aäron de berg Hor, op bevel van de HEERE, en hij stierf daar, in het veertigste jaar nadat de Israëlieten uit het land Egypte vertrokken waren, in de vijfde maand, op de eerste van de maand. Nu 33:39  En Aäron was honderddrieëntwintig jaar oud toen hij stierf op de berg Hor. (HSV)

Waarschijnlijk is hij er ook begraven:

Nu 20:28  En Mozes trok Aäron zijn kleding uit, en hij trok ze zijn zoon Eleazar aan. En Aäron stierf daar, op de top van de berg. Mozes daalde van de berg af, met Eleazar. (HSV)

De precieze ligging van de berg is onzeker. De berg wordt in verband gebracht met de Jebel Nebi Harun (Arabisch: "Berg van de profeet Aäron"), kortweg 'berg van Aäron', sinds Flavius Josephus dit voor het eerst schreef in de 1e eeuw. Hij dacht dat Hor bij Petra lag[1].

Ligging van Jebel (of Jabal) Harun

Deze berg ligt 5 km van Petra, en heeft twee toppen, waarvan de hoogste 1457 meter[2] boven de zeespiegel uitsteekt. Boven op de berg staat een klein mausoleum met een opvallende witte koepel, dat men het graf van Aäron noemt.

Een mogelijke berg Hor ('berg van Aäron') bij Edom
Mausoleum 'Graf van Aäron' op de berg. De schrijn ter herinnering aan de dood van Aäron werd in 1320 hersteld door de toenmalige Sultan van de Egyptische Mammelukken.[3]


Jabal Harun (Jordan). Youtube.com: Manar al-Athar, 1 juni 2022. Duur: 2 min. 37 sec. Engels gesproken en ondertiteld.

Een andere mogelijke berg Hor is de Jebel Madeira, 24 km ten oordoosten van Kades gelegen.

Ligging van Jebel Madeira (Eng. Jebel Madurah), ten noordoosten van Kades-Barnea.

De berg Hor in Libanon

Deze berg ligt in het huidige Libanon en wel op de noordelijke grens van het land dat God aan Israël had beloofd en de Israëlieten op het punt stonden te veroveren.

Nu 34:7  En dit zal voor u de noordgrens zijn: vanaf de Grote Zee moet u voor uzelf een lijn tekenen naar de berg Hor; Nu 34:8  van de berg Hor moet u een lijn tekenen naar Lebo-Hamath; de uitlopers van deze grens zullen naar Zedad lopen. (HSV)

Waarschijnlijk betreft het een van de noordelijke toppen van het Libanongebergte bij de kust, ten noorden van Byblos, bijvoorbeeld Ras Shaqqah[4].

Meer informatie

Jabal Haroun (Tomb of Aaron). Youtube.com: Pennine Wayne, 23 dec. 2022. Duur: 20 min. 47 sec. Bestijging van de berg, bezoek aan de tombe (die gesloten blijkt) en aan een waterreservoir in de berg.

Bronnen

Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.

Hor (berg), op nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 19 dec. 2023.

Voetnoten

  1. Joodse oudheden, 4e boek, hoofdstuk 5, paragraaf 161.
  2. Een hoogte van 1460 meter noemt J.J. Bimson, Encyclopedie van Bijbelse plaatsen (Kampen: Kok, 2007), s.v. Hor.
  3. Over deze schrijn, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Schrijn_van_A%C3%A4ron
  4. J.J. Bimson, Encyclopedie van Bijbelse plaatsen (Kampen: Kok, 2007), s.v. Hor.