Illuminaten: verschil tussen versies

Toegevoegde inhoud Verwijderde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 10: Regel 10:


== Illuminati ==
== Illuminati ==
Deze orde, die pantheïtisch-mystisch was, verschilde zeer van de reeds genoemde drie groepen Illuminaten. Zij werd gesticht door Adam Weishaupt, professor in de rechten in Ingolstadt. Deze werd nu de orde ''Spartacus'' genoemd. Hij arbeidde in gemeenschap met Freiherr von Knigge, die in de orde „Philo" genoemd werd, en die een boek schreef over de kunst, om met mensen om te gaan.
Deze orde, die pantheïstisch-mystisch was, verschilde zeer van de reeds genoemde drie groepen Illuminaten. Zij werd in 1776 gesticht door Adam Weishaupt, professor in de rechten in Ingolstadt. Deze werd nu de orde ''Spartacus'' genoemd. Hij arbeidde in gemeenschap met Freiherr von Knigge, die in de orde „Philo" genoemd werd, en die een boek schreef over de kunst, om met mensen om te gaan.


De orde had vormen aan de vrijmetselarij ontleend. Er bestond in haar midden een tucht als bij de Jezuïeten en het doel was een gezelschap te vormen van volkomen zedelijke mensen. Vandaar de naam ''Perfectibilisten''. Weishaupt was een vijand van de leer der Jezuïeten. Hij wilde een heerschappij van de rede en staatkundige en godsdienstige verlichting. Het kerkgeloof en de bestaande eeredienst moesten vernietigd worden en er moest een natuurlijke godsdienst ingevoerd worden. Men trachtte de hogere ambten alle in handen van leden der orde te spelen. De lagere graden waren blinde werktuigen van de hogere graden. In haar bloeitijd telde de orde circa 2000 leden. Door onenigheden tussen Weishaupt en von Knigge kwam het gevaarlijke van deze orde naar voren. Vele adellijken, zelfs vorsten, behoorden tot de orde.
De orde had vormen aan de vrijmetselarij ontleend. Er bestond in haar midden een tucht als bij de Jezuïeten en het doel was een gezelschap te vormen van volkomen zedelijke mensen. Vandaar de naam ''Perfectibilisten''. Weishaupt was een vijand van de leer der Jezuïeten. Hij wilde een heerschappij van de rede en staatkundige en godsdienstige verlichting. Het kerkgeloof en de bestaande eredienst moesten vernietigd worden en er moest een natuurlijke godsdienst ingevoerd worden. Men trachtte de hogere ambten alle in handen van leden der orde te spelen. De lagere graden waren blinde werktuigen van de hogere graden. In haar bloeitijd telde de orde circa 2000 leden. Door onenigheden tussen Weishaupt en von Knigge kwam het gevaarlijke van deze orde naar voren. Vele adellijken, zelfs vorsten, behoorden tot de orde.


In Beieren, waar zij ontstaan was, werd de orde in 1785 opgeheven. Weishaupt werd afgezet en verbannen. Op zijn hoofd werd een premie gesteld. Hij ontkwam naar Gottha, waar hij een toevlucht vond bij hertog Ernst. In 1830 stierf hij.
In Beieren, waar zij ontstaan was, werd de orde in 1785 opgeheven. Weishaupt werd afgezet en verbannen. Op zijn hoofd werd een premie gesteld. Hij ontkwam naar Gottha, waar hij een toevlucht vond bij hertog Ernst. In 1830 stierf hij.