Jona: verschil tussen versies

325 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1:
 
'''Jona''' (= 'duif') was een Israëlitische profeet. Hij is de hoofdpersoon in het [[Jona (Bijbelboek)|Bijbelboek Jona]]. Over hem lezen wij ook in 2 Kon. 14:25.
[[Bestand:Jonah cast out by the fish.jpg|miniatuur|391x391px|Jona uitgespuwd door de grote vis.]]
Jona - zijn naam betekent "duif" - kwam uit Gath-Hachefer niet ver van [[Nazareth]], in [[Galilea]].  Veel weten we niet over Jona, doch hij wordt ook genoemd in 2 Koningen 14:25, waardoor we weten dat hij een profeet was tijdens de regering van [[Jerobeam II]] (787-747 v.C.). Hij begon zijn profetische carriëre dus kort na het eind van de bediening van Elisa. Sommige oude joodse bronnen gaan ervan uit dat Jona de zoon van de weduwe van Zarfath zou zijn, waarvoor overigens geen enkel bewijs is.
 
Zie [[Jona (Bijbelboek)]] voor het hoofdartikel over het Bijbelboek.
 
[[Bestand:Jonah cast out by the fish.jpg|miniatuur|391x391px|Jona uitgespuwd door de grote vis.]]
Jona - zijn naam betekent "duif" - kwam uit Gath-Hachefer niet ver van [[Nazareth]], in [[Galilea]].  Veel weten we niet over Jona, doch hij wordt ook genoemd in 2 Koningen 14:25, waardoor we weten dat hij een profeet was tijdens de regering van [[Jerobeam II]] (787780-747751 v.C.). Hij begon zijn profetische carriëre dus kort na het eind van de bediening van Elisa. Sommige oude joodse bronnen gaan ervan uit dat Jona de zoon van de weduwe van Zarfath zou zijn, waarvoor overigens geen enkel bewijs is.
[[Bestand:Bible primer, Old Testament, for use in the primary department of Sunday schools (1919) (14778963391).jpg|miniatuur|463x463px|Prediking van Jona te Ninevé]]
Door vlucht over zee onttrok hij zich aan de opdracht, door God gegeven, om de Assyrische hoofdstad Ninevé het gericht aan te kondigen. Het schip waarop hij meevoer werd door stormen geteisterd. Op eigen verzoek werd Jona over boord geworpen. De grote vis, door God gezonden, slikte hem in en spuwde hem na drie dragen op het land uit.
 
Nu gehoorzaamde Jona en Ninevé bekeerde zich. De geschiedenis van Jona laat zien dat de lankmoedigheid en genade van God zich ook over heidenen uitstrekt.
 
Waarschijnlijk is [[Jona (Bijbelboek)|het boek Jona]] geschreven door de profeet zelf, maar het kan ook door één van zijn tijdgenoten opgeschreven zijn.
 
'''Geschiedkundig verband''':
 
Regel 46 ⟶ 50:
Jona, die drie dagen in de buik van de vis was en daarna weer levend te voorschijn kwam, is een [[type]] van de [[Heer Jezus]], die drie dagen en drie nachten in het hart van de aarde (graf) was en weer uit de dood opstond.<blockquote>''Mt 12:38 Toen antwoordden sommigen van de schriftgeleerden en farizeeen Hem en zeiden: Meester, wij willen van U een teken zien.'' ''Mt 12:39 Hij antwoordde echter en zei tot hen: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, en het zal geen teken worden gegeven dan het teken van de profeet Jona. Mt 12:40 Want zoals Jona drie dagen en drie nachten in de buik van het zeemonster was, zo zal de Zoon des mensen drie dagen en drie nachten in het hart van de aarde zijn.'' ''Mt 12:41 Mannen van Nineve zullen opstaan in het oordeel met dit geslacht en het veroordelen, want zij bekeerden zich op de prediking van Jona; en zie, meer dan Jona is hier!'' (TELOS)</blockquote>
 
== BronBronnen ==
T.P. Sevensma (red.), ''Zoek-licht, Nederlandsche encyclopaedie voor allen'' (Arnhem: Van Loghum Slaterus & Visser, 1924) s.v. Jona. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 22 okt. 2018.
 
[[Jona (Bijbelboek)]]. Een deel van dit artikel is overgenomen op 22 okt .2018.