Naar inhoud springen

Jona: verschil tussen versies

5 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Verwijzing naar een hoofdartikel mag niet op de eerste regel van een artikel staan.
Geen bewerkingssamenvatting
k (Verwijzing naar een hoofdartikel mag niet op de eerste regel van een artikel staan.)
Regel 1:
 
Zie [[Jona (Bijbelboek)]] voor het hoofdartikel van het Bijbelboek.
'''Jona''' (= 'duif') was een Israëlitische profeet. Hij is de hoofdpersoon in het [[Jona (Bijbelboek)|Bijbelboek Jona]]. Over hem lezen wij ook in 2 Kon. 14:25.
 
Zie [[Jona (Bijbelboek)]] voor het hoofdartikel vanover het Bijbelboek.
 
[[Bestand:Jonah cast out by the fish.jpg|miniatuur|391x391px|Jona uitgespuwd door de grote vis.]]
Jona - zijn naam betekent "duif" - kwam uit Gath-Hachefer niet ver van [[Nazareth]], in [[Galilea]].  Veel weten we niet over Jona, doch hij wordt ook genoemd in 2 Koningen 14:25, waardoor we weten dat hij een profeet was tijdens de regering van [[Jerobeam II]] (780-751 v.C.). Hij begon zijn profetische carriëre dus kort na het eind van de bediening van Elisa. Sommige oude joodse bronnen gaan ervan uit dat Jona de zoon van de weduwe van Zarfath zou zijn, waarvoor overigens geen enkel bewijs is.
Regel 8 ⟶ 11:
Nu gehoorzaamde Jona en Ninevé bekeerde zich. De geschiedenis van Jona laat zien dat de lankmoedigheid en genade van God zich ook over heidenen uitstrekt.
 
Waarschijnlijk is [[Jona (Bijbelboek)|het boek Jona]] geschreven door de profeet zelf, maar het kan ook door één van zijn tijdgenoten opgeschreven zijn.
'''Geschiedkundig verband''':
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.