Kalender

Uit Christipedia

Een kalender is een systeem voor het indelen van de tijd in perioden, zoals jaren, maanden, weken en dagen. In deze algemene zin is kalender synoniem voor tijdrekening. Wereldwijd bestaan verschillende kalendersystemen, maar de gregoriaanse kalender wordt door velen als de universele standaard gezien.

Een kalender bepaalt de lengte en de indeling van het jaar en is gebaseerd op maatstaven die de astronomie aanreikt.

Verandering van de kalender

In de oudheid hadden vrijwel alle volken een kalender van 360 dagen tot de 8e eeuw. Ca. 760 v.C., ten tijde van koning Uzzia van Juda, was er een grote aardbeving (Am. 1:1; Zach. 14:5). Sommigen denken dat er een verandering het zonnestelsel plaatsgreep, waardoor de kalender van 360 dagen veranderde in die van 365. Veel naties begonnen toen aan het einde van het jaar 5 dagen toe te voegen. Er zijn verscheidene mythes uit de oudheid die vertellen van twee goden die in de hemel vochten, en, nadat de strijd voorbij was, het jaar langer en de maan dichterbij was, waardoor de maand korter werd.

Volgens sommigen[1] zal het jaar weer 360 dagen lang geworden zijn wanneer de wereld bij de zeventigste jaarweek van Daniël komt. De krachten van de hemelen zullen immers wankelen (zie o.a. Luk. 21:26). Wat zal het gevolg zijn? Mogelijk verandert ons zonnestelsel in de tijd van de oordelen zodanig dat de gangbare tijdrekening niet meer klopt. Misschien gebeurt er dan iets waardoor de planeet aarde terugkeert naar een jaar dat precies 360 dagen lang is en twaalf maanden heeft die allemaal 30 dagen zijn.

Meer informatie

Kalender, op nl.wikipedia.org

Bron

Kalender, op nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 17 nov. 22.

Voetnoot