Kassie

Uit Christipedia

Kassie, Kassia of Cassia, genoemd in Ex . 30: 24 en Ezech. 27:19, is een welriekende substantie (specerij), die met kalmus en kaneel bij de bereiding van de heilige zalfolie aangewend werd. Kassie werd ook voor verscheidene andere doeleinden gebruikt. De kleding van de messiaanse koning heeft onder andere de geur van kassie (Ps. 45:9).

Figuur: Kassie (Kassia, Cassia)

Plantkundig. - Het Latijnse benaming is Cinnamomum cassia of Cinnamomum aromaticum of Laurus Cassia. Kassie is een variant van Kaneel. Er bestaan vele varianten van kaneel, maar de belangrijkste zijn de Ceylonkaneel of echte kaneel (Cinnamomum verum, synoniem: Cinnamomum zeylanicum) en de kassie. De Kassie behoort evenals de ‘echte’ kaneel tot het geslacht Cinnamomum uit de Laurierfamilie (Lauraceae). De kassiaboom is dus naverwant aan de kaneelboom.

Hoogte. - De Kassia is een altijdgroene boom, die zeven tot tien meter hoog kan worden en is daarmee iets kleiner dan de kaneelboom.

Blad. - De elliptisch tot lancetvormige bladeren zijn 18 cm lang en groter dan die van de kaneel.

Schors en takken. - De dikke schors is aromatisch. Bij kassia hebben wij te denken aan de afgeschilde en in de zon gedroogde binnenbast van de kassiaboom.

Bloeiwijze. - In de vroege zomer bloeit de Cassia met kleine gele bloemen, die aan lange stelen naar beneden hangen.

Vrucht. - De blauwachtig bruine bessen hebben een purperrode pit. De gedroogde bessen van Cassia lijken qua uiterlijk iets op kruidnagels, maar hun smaak en geur is die van de kaneel.

Smaak en geur. - Kassia is wat branderiger en zoeter dan Ceylonkaneel. De kassia-kaneel is donkerder, riekt en smaakt scherper dan de echte kaneel.

Herkomst. - Het oorspronkelijke verspreidingsgebied is Sri Lanka en de Indiase Malabarkust, waar de Cassia ook tegenwoordig nog gekweekt wordt op plantages. Hierbij wordt de boom gesnoeid tot een struik, met de bedoeling om zijtakken te laten spruiten die extra bast leveren. Niet alleen de bast, ook de bladeren en de onrijpe bessen worden gedroogd als specerij. De bast rolt tijdens het drogen op tot pijpjes. Kassie werd door Zuid-Arabische stammen op de markt te Tyrus aangevoerd.

Kaneel. - Kaneel wordt in stokjes verkocht. De naam kaneel is afkomstig uit het Latijn, "canella", "stokje". Het kaneelpoeder dat tegenwoordig in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia waar soms wat gemalen Ceylonkaneel aan toegevoegd is.

Oudheid. - Door de eeuwen heen werd de specerij Cassia beschouwd als een kostbaar goed en is één van de oudst bekende specerijen. Rond 2800 voor Christus wordt kaneel al genoemd in het kruidboek van de Chinese Keizer Shennung. Kassia werd in het Oude Egypte reeds gebruikt voor het balsemen van lichamen en het bestrijden van epidemische ziekten. Kaneem werd in Egypte gebruikt in parfum. Daarnaast was kassia in de oudheid een waardig geschenk voor koningen en andere adellijke personen. Daarom was de handel in kaneel (en specerijen in het algemeen) een lucratieve onderneming. In de Romeinse tijd was 350 gram Cassia (Romeins pond) ruim duizend denarii waard, de waarde van bijna 5 kilo zilver.

Bijbel. - In de Statenvertaling van Ex . 30: 24 en Ezech. 27:19 is ‘kassie’ de vertaling van het Hebr. Kiddah. In Ps. 45, 9 is ‘kassie’ de vertaling van het Hebr. Ketsijah, dat in Job 42:14 voorkomt als een vrouwennaam, Kesia. Deze naam van een dochter van Job is ontleend aan de kassiastruik/boom. Zij is de enige vrouw in de Bijbel met deze naam.

De Herziene Statenvertaling heeft in Ps. 45:9 ‘kaneel’. De Psalm beschrijft op dichterlijke wijze de heerlijkheid van de messiaanse koning, onze Heer Jezus. Zijn kleding is doortrokken van het aroma van onder meer het kaneel:

Ps 45:8 (45:9) Al Uw kleding geurt van mirre en aloë [en] kaneel, [wanneer U] uit de ivoren paleizen [komt], waar men U verblijdt. (HSV)

Mozes werd opgedragen om zowel zoete kaneel als kassia te gebruiken voor de zalfolie van het tabernakel:

Ex 30:23 Wat u betreft, neem voor uzelf de beste specerijen: vijfhonderd [sikkel] vloeibare mirre, en half zoveel ervan, [dus] tweehonderdvijftig [sikkel] geurige kaneel, tweehonderdvijftig sikkel geurige kalmoes, Ex 30:24 ook vijfhonderd [sikkel] kassia, [gerekend] volgens de sikkel van het heiligdom, en een hin olijfolie. (HSV)

Bronnen

Art. Kaneel op Wikipedia. Enige tekst hiervan is verwerkt op 14 maart 2016.

Ed. Rhiem, C.H. van Rhijn (red.), Bijbelsch woordenboek voor ontwikkelde lezers der Heilige Schriften (Utrecht: Kemink & Zoon, 1885-1886) s.v. Kassie. Enige tekst van dit lemma is op 14 maart 2016 verwerkt.

Art. Cassia op BijbelAantekeningen.nl. Hiervan is, onder toestemming, enige tekst verwerkt op 14 maart 2016.

Meer informatie

Art. Cassia op BijbelAantekeningen.nl