Kinga Bán

Uit Christipedia
Kingá Ban in maart 2013.

Kinga Bán, voluit Kinga Esther IJmker-Bán (1981-2019) is een Nederlands zangeres en zangdocente. Ze was betrokken bij verschillende projecten, zoals Psalmen voor Nu en Gospel Boulevard. Tot 2017 was zij leadzangeres van de bekende christelijke muziekgroep Sela.

Zij werd in 1981 geboren te Kampen. Op haar twaalfde jaar begon zij met zingen in de kerk en op de middelbare school. Na het afronden van de havo ging Kinga naar het conservatorium, welke opleiding zij in 2005 cum laude afrondde.

In de loop der jaren raakte Kinga Bán betrokken bij verschillende muziekprojecten, trad zij op als leadzangeres bij de succesvolle band Sela, en werkte zij aan verschillende televisieprogramma's mee.

Behalve dat Bán zangeres wassen, werkte ze ook als zangdocente en stemcoach.

In 2013 werd bij haar borstkanker geconstateerd. In 2016 zei zij: “Drie jaar geleden werd ik ongeneeslijk ziek verklaard. In de droge woestijn van het leven heb ik in Jezus mijn onuitputtelijke bron gevonden. Mijn eigen bron bleek maar een klein regenplasje."[1] En: "Natuurlijk, ook voor mijn ziekte had ik een sterke relatie met Jezus. Maar deze relatie is nu wel verdiept. Ik ben echt gaan beseffen dat het gaat om Jezus alleen. Vaak draait het in je leven om het hier en nu: je gezin, je werk, je huis, noem alles maar op. Dat is logisch ook. Maar dat verandert als dingen wegvallen."[2] "Door mijn ziekte is mijn relatie met God verdiept. Hoe meer je begrijpt van het lijden van Jezus, hoe groter je verwondering over de opstanding. Het is zo geweldig om te weten dat Jezus al je zonden heeft gedragen. Dat geeft ware vreugde en zicht op de eeuwigheid. Dan ontdek je dat het gaat om Jezus alleen.”[2]

In 2016 bracht zij haar eerste solo-cd uit. De cd, getiteld ‘Uit liefde’, bevat "liederen voor bijvoorbeeld mijn man, kinderen, ouders en zussen. Ik wil hen heel graag iets tastbaars meegeven. De cd bestaat uit vier bestaande en acht eigen liederen.”[2]

Tijdens de vriendenconcerten van Sela op 22 en 23 december 2017 zong Kinga voor het laatst met Sela mee. Zij stopte omwille van de behandeling van haar ziekte.

Zij overleed in 2019. Samen met haar man had zij twee dochters en een zoon.

Muziekvideo

Een bekend lied dat de zangeres in 2013 uitbracht is 'Ik zal er zijn'


Ik zal er zijn | Sela. Youtube.com: Sela, 21 sept. 2013. Duur: 5 min. 48 sec. Tekst: Hans Maat.

Muziek: Kinga Bán en Adrian Roest.

Bron

Kinga Bán, nl.wikisage.com. Tekst hiervan is verwerkt op 28 dec. 2017. 

Zie hieronder ook bij Voetnoten.

Meer informatie

Officiële website: http://www.kingamusic.com/

Voetnoten

  1. Aangehaald in: Rianne Oosterom, De muziek van Sela schept een band, Trouw.nl, 17 okt. 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 Bron: Jacco Stijkel, Zangeres Kinga Bán over Pasen, Uitdaging.nl, 2016.