Matthias Waibel: verschil tussen versies

596 bytes toegevoegd ,  1 maand geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Matthias Waibel''', in het Nederlands ook geschreven ''Weybel'', was een godvrezende pastoor in Allgäu, een streek in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren. Hij was afkomstig uit Martinszell bij de stad [https://nl.wikipedia.org/wiki/Kempten_(Allg%C3%A4u) Kempten (Allgäu)]en werd later pastoor in deze stad<ref>[https://books.google.nl/books?id=wPlbAAAAcAAJ&pg=PA943&lpg=PA943&dq=%22Matthias+Weybel%22+Kempten+Bayern&source=bl&ots=76l07seF9d&sig=ACfU3U2xuysv...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Matthias Waibel''', in het Nederlands ook geschreven ''Weybel'', was een godvrezende [[pastoor]] in Allgäu, een streek in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren. Om zijn kritiek op Rooms-katholieke misstanden en zijn verkondiging van het evangelie werd hij gevangen genomen en onthoofd in het jaar 1525.
 
Hij was afkomstig uit Martinszell bij de stad [https://nl.wikipedia.org/wiki/Kempten_(Allg%C3%A4u) Kempten (Allgäu)] en werd later pastoor in deze stad<ref>[https://books.google.nl/books?id=wPlbAAAAcAAJ&pg=PA943&lpg=PA943&dq=%22Matthias+Weybel%22+Kempten+Bayern&source=bl&ots=76l07seF9d&sig=ACfU3U2xuysvPjzAsZYRgRCGBCMBKqNiEQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiE4sjVs9OFAxVR_rsIHU5TCdkQ6AF6BAgKEAM#v=onepage&q=%22Matthias%20Weybel%22&f=false Theologisches Literatuurblatt] (1848).</ref>. Hij was in leer en leven zeer godvruchtig. Hij verwierp het juk van de paus en verkondigde het volk het zuivere Evangelie. Hij leerde het volk dat de vergeving der zonden, de genade van God en het eeuwige leven niet om onze verdiensten of werken, maar door een oprecht en waar geloof in de levende Zoon van God, de Heer Jezus Christus, die om onzer zonden wil gestorven en om onze rechtvaardigmaking uit de dood opgestaan is, kan verkregen worden; dat ook na zulk een geloof, tot een getuigenis dat het waar­achtig is, christelijke werken, die in Gods woord gegrond zijn, moeten volgen.
 
In zijn [[predikatie]] vermaande hij de toehoorders voor de toekomstige aanstoot (ergernis) van het kruis en van de dood, die hem te eniger tijd zou worden opgelegd en overkomen; dat zij zich aan zijn persoon of leer niet stoten of er­geren moesten, wanneer hij, om des Evangelies wil, dat hij nu verkondigde, gevangen genomen, bespot, gelasterd, ja gedood en verguisd zou wor­den; maar dat zij dan gedachtig moesten zijn aan de goddelijke Schrift, die betuigt, dat dit de hei­lige profeten, apostelen, ja de Zoon van God zelf is overkomen, en wel moesten weten, dat, naar de leer van Paulus, "''allen die godvruchtig willen leven in Christus Jezus, zullen vervolgd worden''" (2 Tim. 3:12).
Regel 18:
 
Daar kwamen twee monniken, die hem zeer bespotten en uitlachten en zeiden: "Is dat de heilige man, die zo goed predikt? en andere onaangenaamheden meer, die zij jegens hem bedreven. Doch de vrome Matthias riep God de Heer aan, zong psalmen, en bad voor zijn vijanden en spotters, dat God hun dit mocht vergeven.
[[Bestand:Matthias Waibel dood.png|miniatuur|312x312px|Martelaarsdood van Matthias Waibel door ophanging.]]
 
Toen zij in het bos kwamen, zei de overste tot hem: "Pfaff<ref>Aanduiding in het Duits van een dominee of priester.</ref>, du must dein leben lassen." De pastoor antwoordde: "De wil van de Heer geschiede!" Toen hij gebeden had, wierp de overste hem een strop om de hals, en hing hem aan een boom. Aldus eindigde de godvruchtige Matthias zijn leven inop het6 jaarseptember 1525.
 
Maar aangezien het bloed van de heiligen, dat hier op aarde vergoten wordt, wraak roept tot God in de hemel, liet God de Heere ook de dood van zijn dienaren hier op aarde niet ongestraft, maar toonde zijn gramschap geweldig. Want vele vrome mensen die toen leefden, hebben getuigd dat niemand die tot de dood van de goede pastoor heeft medegewerkt, of door raad en daad daaraan heeft deelgenomen, een natuurlijke dood gestor­ven is. "Zonderling is het," zeggen zij, "dat de overste door de luizen verteerd is."
Regel 25:
== Meer informatie ==
[https://de.wikipedia.org/wiki/Matthias_Waibel Matthias Waibel], op de.wikipedia.org. Duitstalig artikel.
 
== Bron ==
Adrianus Haemstedius, ''Historie der martelaren; Die, om de getuigenis der evangelische waarheid, hun bloed gestort hebben, van Christus onze Zaligmaker af tot het jaar 1655'' (Amsterdam: 1671. Herziene druk 1881), blz. 140-141. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt en aangevuld op 21 april 2024.
 
== Voetnoot ==
[[Categorie:Martelaar]]