Naam: verschil tussen versies

2.055 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 3:
Omdat alle personen met namen worden genoemd, betekent 'naam' in de Bijbel soms ook zoveel als ''persoon'' (Hand. 1 : 15; Openb. 11: 13; 3: 4).
 
'Naam' kan ook worden gebruikt in de betekenis van 'roep, faam'. Iemand kan "een slechte naam" hebben: in een of meer opzichten als slecht bekend staan. "Iemand van naam" is een beroemd persoon. "Naam maken" wil zeggen: bekend worden.<ref>VanDale.nl, s.v. Naam. Geraadpleegd 24 jan. 2020.</ref>
 
Al onze kennis is door spraak en woord bemiddeld; daarom moet alles wat voorwerp van ons begrip is, een daarmee overeenkomstige naam hebben. Daaraan erkent men wat een persoon of een zaak is en wat zij bewerken of doen; daaraan kan men ze van alle anderen onderscheiden. Hoe meer deze naam met het wezen en de eigenschappen van een persoon of een zaak overeenstemt, des te gepaster is hij.
Regel 18:
 
== Namen der schepselen ==
God zelf gaf de eerste mens de naam Adam (Gen. 3: 9; 5:2). AdamGod gafbracht de dieren huntot eigenaardigeadem namen,om omdatte hijzien dehoe inAdam henze uitgedruktenoemen goddelijke gedachten erkende (Genzou. 2: 20).<blockquote>''Ge 2:19  Want als de HEERE God uit de aarde al het gedierte des velds, en al het gevogelte des hemels gemaakt had, zo bracht Hij die tot Adam, om te zien, hoe hij ze noemen zou; en zo als Adam alle levende ziel noemen zoude, dat zou haar naam zijn. (SV)''</blockquote>"Ik ken u bij naam", zegt de Heer tot Mozes (Exod. 33: 12; vgl. Joh. 10: 14.Ge 2 Tim. 2 :20  19).Zo <blockquote>''Jeshad 43:1Adam Maar nu, zo zegtgenoemd de HEERE,namen uwvan Schepper,al Jakob, uwhet Formeerdervee, Israël:en Weesvan niethet bevreesd,gevogelte wantdes Ik heb u verlosthemels, Iken hebvan ual bijhet uwgedierte naamdes geroepen,velds; u bent van Mij...'' ''(HSVSV)'' </blockquote>NogAdam troostrijker luidtgaf de verzekering:dieren verheugthun eigenaardige unamen, datomdat uwhij namende in dehen hemeluitgedrukte zijngoddelijke opgeschrevengedachten (Lukerkende. 10 : 20). De zeventig die door Jezus werden uitgezonden mochten zich verheugen dat hun namen waren ingeschreven in de hemelen.
 
"Ik ken u bij naam", zegt de Heer tot Mozes (Exod. 33: 12; vgl. Joh. 10: 14. 2 Tim. 2 : 19).
Terwijl de namen van de afvalligen in de aarde zijn geschreven (Jer. 17: 13) staan de uitverkorenen in het [[Boek des levens|boek van het leven]], als de burgers van de hemels. "Gij (afvallige Joden) zult uw naam mijn uitverkorenen tot een vervloeking laten (Jes. 65 : 15).
 
God kan iemand bij zijn of haar naam roepen: <blockquote>''Jes 43:1 Maar nu, zo zegt de HEERE, uw Schepper, Jakob, uw Formeerder, Israël: Wees niet bevreesd, want Ik heb u verlost, Ik heb u bij uw naam geroepen, u bent van Mij. (HSV)''</blockquote>De opgestane Heer Jezus noemde Maria bij haar naam, toen hij aan haar verscheen. Zij, aangenaam verrast, antwoordde met zijn aanspreektitel '[[Rabbi|Rabboeni]]'.
 
Troostrijk luidt de verzekering: "verheugt u, dat uw namen in de hemel zijn opgeschreven" (Luk. 10 : 20). De zeventig die door Jezus werden uitgezonden mochten zich verheugen dat hun namen waren ingeschreven in de hemelen.
 
Terwijl de namen van de afvalligen in de aarde zijn geschreven (Jer. 17: 13) staan de uitverkorenen in het [[Boek des levens|boek van het leven]], als de burgers van de hemels. "Gij (afvallige Joden) zult uw naam mijn uitverkorenen tot een vervloeking laten" (Jes. 65 : 15).
 
"U hebt de naam, dat u leeft en u bent dood (Openb. 3: 1), een schijn en schaduwwezen van dode, uitwendige kerkelijkheid.
 
== Jezus als naamgever ==
De meester Jezus gaf zijn leerling Simon de naam Petrus:<blockquote>''Lu 6:14  Simon, die Hij ook Petrus noemde, ..., (Telos)''</blockquote>De leerlingen Jakobus en zijn broer Johannes noemde hij Boanerges = zonen des donders. <blockquote>''Mr 3:17  en Jakobus, de zoon van Zebedeus, en Johannes, de broer van Jakobus, en Hij gaf hun de naam Boanerges, dat is zonen van de donder; (Telos)''</blockquote>Twaalf van zijn leerlingen zonderde hij af en noemde hen 'apostelen'. <blockquote>''Lu 6:13  En toen het dag was geworden, riep Hij zijn discipelen bij Zich en koos er twaalf van hen uit, die Hij ook apostelen noemde (Telos)''</blockquote>Onze Heiland, de laatste Adam, zal ook (nieuwe) namen geven. De overwinnaars in de gemeente te [[Pergamus]] zullen van hem een nieuwe naam ontvangen.<blockquote>''Opb 2:17  ... Wie overwint, die zal Ik geven van het verborgen manna, en Ik zal hem een witte steen geven en op de steen een nieuwe naam geschreven, die niemand kent dan hij die hem ontvangt. (Telos)''</blockquote>
 
== Namen in de geschiedenis van Lazarus en de rijke man ==
Regel 28 ⟶ 37:
 
== Enkele buitenbijbelse naamgevingen ==
[[Bestand:Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (2019).jpg|miniatuur|478x478px|Kroonprinses Amalia, 2019.]]
 
=== Franciscus van Assisi ===
Franciscus van Assisi (1181/82 – 1226), stichter van de orde der minderbroeders, was een zoon van de lakenkoopman Pietro Bernardone. Oorspronkelijk heette hij Giovanni, maar zijn vader noemde hem later Francesco (lett.: Fransman), mogelijk als herinnering aan zijn verblijf in Frankrijk tijdens de geboorte van zijn zoon.<ref>Microsoft® Encarta® Encyclopedia 2002. © 1993-2001 Microsoft Corporation/Het Spectrum.</ref>
 
=== De kroonprinsesKroonprinses van Nederland ===
''Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria'' (roepnaam ''Amalia'') is de naam van de kroonprinses (anno 2019) van het Koninkrijk der Nederlanden en het oudste kind van koning Willem-Alexander der Nederlanden en koningin Máxima. Een nieuwsbericht na haar geboorte verklaarde de betekenis van de namen:
 
"Het nieuwe prinsesje heeft enkele betekenisvolle namen gekregen. Catharina wil zeggen: rein en zuiver. Amalia duidt, eveneens in het Grieks, op inspanning, vooral in strijd. Beatrix betekent gelukbrengster. De Spaanse naam Carmen verwijst naar Onze Vrouwe van Karmel; het is de naam van Maxima's moeder. Victoria betekent overwinning." (Bron: Radio Nederland Wereldomroep, dec. 2003).
 
== VoetnootBijbelse namen ==
Bijbelse namen en hun uitspraak, zie de [http://www.sofeer.nl/woordenlijst/abc_bnn.htm Woordenlijst Bijbelse namen (Nederlands)] op Sofeer.nl
 
== Bronnen ==
H. Zeller, ''Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk''. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Naam. Enige tekst van dit lemma is op 24 januari 2010 onder wijziging verwerkt.
 
VanDale.nl, s.v. 'Naam'. Geraadpleegd op 24 jan. 2020.
 
== Voetnoten ==