Naturisme

Uit Christipedia

Naturisme is een levenswijze, waarbij men in harmonie met de natuur wil leven en naakt in de natuur wil recreëren. Het doel van naturisten is het bevorderen van respect: respect voor zichzelf, respect voor de medemens en respect voor de natuur.

Naaktrecreatie

Nederland telt ongeveer 700.000 naaktrecreanten (2009). De meesten van hen gaan het liefst op vakantie naar Frankrijk, omdat daar veel naturistische campings zijn en het klimaat prettig is voor naaktrecreatie (2009). In sommige plaatsen zijn zogenoemde 'naaktstranden', stranden of gedeelten ervan bestemd voor naturisten.

Naaktrecreatie in Alpen aan banden

Poedelnaakt bergwandelen in de Zwitserse Alpen wordt aan banden gelegd. Het kanton Appenzell-Innerrhoden gaat boetes uitdelen aan naaktlopers, die het gebied sinds vorig jaar op mooie dagen overspoelen. Volgens het kanton blijken vooral Duitsers het fijn te vinden om bloot de bergen in te gaan. De Zwitsers vinden dat aanstootgevend voor kinderen.Tot dusver was naaktrecreatie in de Zwitserse Alpen niet strafbaar. In september werd een nudist aangehouden, maar de politie moest hem laten gaan. De nieuwe regels moeten van kracht zijn voor de warme dagen zich weer aandienen in Zwitserland.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 1 febr. 2009.

Naakt tuinieren

Naast naakt zwemmen is er ook naakt tuinieren. In 2005 organiseerde de Amerikaanse nudistenorganisatie Body Freedom Collaborative (BFC), gesponsord door de American Association for Nude Recreation (AANR) voor het eerst een dag van naakt tuinieren. De dag werd vervolgens jaarlijks gehouden en is verbonden met de landelijke naturistenbeweging. Naturisten in andere landen volgden het voorbeeld, ook Nederland en België. De Internationale dag van het naakt tuinieren (Engels: World Naked Gardening Day of WNGD) wordt jaarlijks in meerdere landen gehouden op de eerste zaterdag in mei.

Beoordeling

Publieke of collectieve naaktrecreatie of naakt tuinieren is in strijd met de norm van kuisheid. Nadat de mens in zonde was gevallen heeft God hem bekleed. Sindsdien behoort een mens gekleed te zijn. Het is niet goed zich naakt te vertonen aan anderen dan de huwelijkspartner[1].

Opb 16:15 Zie, Ik kom als een dief. Gelukkig hij die waakt en zijn kleren bewaart, opdat hij niet naakt wandelt en men zijn schaamte niet ziet. (TELOS)

Voetnoot

  1. En, in medische situaties, de arts die u vraagt voor zijn onderzoek uw kleren uit te doen.