Nazareth

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nazareth is een stad(je) in het noorden van Israel, gelegen ten zuid-oosten van de stad Haifa. Het is de plaats waar Jezus is opgegroeid.

Ligging van Nazareth in het midden van vak 2B.

Woonplaats van Jezus

In Matth 2: lezen we van Jozef: "(22) Maar als hij hoorde, dat Archelaüs in Judea koning was, in de plaats van zijn vader Herodes, vreesde hij daarheen te gaan; maar door Goddelijke openbaring vermaand in den droom, is hij vertrokken in de delen van Galilea. (23) En daar gekomen zijnde, nam hij zijn woonplaats in de stad, genaamd Nazareth; opdat vervuld zou worden, wat door de profeten gezegd is, dat Hij Nazarener zal geheten worden."[1]

Vermoedelijk heeft Jezus Christus zijn verdere jeugd in dit stadje gewoond. Vermoedelijk is Jozef naar Nazareth getrokken omdat het in de buurt ligt (loopafstand van ongeveer 1 uur) van Tzippori[2], een stad waar de Romeinse overheersing veel aan heeft verbouwd zodat hier voldoende werk was.

Aan het begin van zijn optreden vertrekt Jezus uit Nazareth, om in Kapernaüm te gaan wonen. (Math 4:13: En Nazareth verlaten hebbende, is komen wonen te Kapernaum, gelegen aan de zee, in de landpale van Zebulon en Nafthali;[3])

In Jezus' verdere leven speelt Nazareth geen bijzonder grote rol. Op een enkele verwijzing na komen we alleen nog de geschiedenis tegen dat men Jezus van het leven wil beroven na een toespraak in de synagoge (zie Lukas 4).

Wel blijft hij bekend staan als de man afkomstig van Nazareth in Galilea:

Mt 21:10 En toen Hij Jeruzalem was binnengegaan, kwam de hele stad in opschudding en zei: Wie is Deze? Mt 21:11 De menigten nu zeiden: Deze is de profeet, Jezus, van Nazareth in Galilea. (TELOS)

Huidige Nazareth

Tegenwoordig is Nazareth uitgegroeid tot stad van 65.000 inwoners. De grote meerderheid van de bevolking is Moslim. De joodse bevolking heeft zich teruggetrokken in de hoger gelegen voorstad Nazareth-Illit.

Bezig met het laden van de kaart...
Ligging van Nazareth. Op de kaart kan worden ingezoomd.
Nazareth en Nazareth Illit (rechtsboven) gezien vanaf de Berg der Afstorting (december 2009)

De stad leeft vooral van toerisme. Er verschillende bekende plaatsen te bezoeken zoals de Basiliek van de Aankondiging (Eng. Basilica of Annunciation; de plaats waar volgens de overlevering in de Rooms Katholieke Kerk de engel aan Maria verscheen) en de Berg der Afstorting (zie hieronder).

Berg der afstorting

De Berg van de Afstorting (Lat. mons praecipitii; Eng. Mount Precipice) is volgens de overlevering de heuvel waarvan zijn dorpsgenoten Jezus naar beneden hebben willen stoten. Synoniemen: Berg van de Neerstorting, Berg van de Afgrond. Vanaf deze heuvel heeft men een uitzicht op de vlakte van Jisreël en de berg Tabor.

Uitzicht op de vallei van Jisreël (december 2009).
Uitzicht op de berg Tabor met de stad Daburiya (december 2009)

Voetnoten